Bajden se sastao sa beloruskom opozicionom liderkom

Izvor: VOA, 28.Jul.2021, 20:09

Bajden se sastao sa beloruskom opozicionom liderkom

Predsednik SAD Džo Bajden sastao se u sredu ujutro sa beloruskom opozicionom liderkom Svetlanom Tihanovskajom i podržao demokratiju i ljudska prava u Belorusiji.  "Bila mi je čast što sam se jutros sastao sa Svetlanom Tihanovskajom u Beloj kući. Sjedinjene Države podržavaju borbu beloruskog naroda za demokratiju i univerzalna ljudska prava", napisao je Bajden na Tviteru. Tihanovskaja je tokom posete Sjedinjenim Državama zatražila odlučniju akciju Vašingtona protiv vlade beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Takođe se sastala sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom. Beloruska opoziciona liderka je prošle nedelje zatražila od američkih zvaničnika da uvedu sankcije kompanijama u ključnim sektorima u Belorusiji. "Hvala vam predsedniče na snažnoj poruci solidarnosti sa milionima neustrašivih Belorusa koji se mirno bore za slobodu. Belorusija je danas na prvoj liniji fronta borbe između demokratije i autokratije. Svet je uz nas. Belorusija će biti uspešna priča", tvitovala je Tihanovskaja. Tihanovskaja je bila na sastanku sa Salivenom, kada je Bajden došao da sa njom kratko porazgovara, rekao je neimenovani zvaničnik administracije i dodao da je to bila prilika za američkog predsednika da lično izrazi podršku beloruskom narodu.  Tihanovskaja je bila kandidat na predsedničkim izborima umesto svog supruga Sergeja, video blogera koji je u zatvoru od maja 2020 godina po optužbama za narušavanje javnog reda. Posle sporne Lukašenkove pobede na izborima u avgustu prošle godine i njegovog oštrog obračuna sa mirnim demonstrantima, Tihanovskaja je prebegla u susednu Litvaniju. Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija u junu su uveli sankcije entitetima i zvaničnicima u Berlorusiji i zatražili od Minska "da okonča respresivne mere protiv svog naroda". Zapadni saveznici su uz Kanadu takođe poručili Lukašenkovoj vladi da sarađuje sa istragom prinudnog prizemljenja Rajanerovog aviona u Belorusiji u maju, nakon koga su uhapšeni novinar i njegova devojka.  
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden sa Tihanovskajom: Podrška beloruskom narodu

Izvor: N1 televizija, 28.Jul.2021

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u Beloj kući sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom koja se deset dana nalazi u Vašingtonu, i preneo joj podršku beloruskom narodu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.