Bajden sa Tihanovskajom: Podrška beloruskom narodu

Svet 28. jul 202120:15 9 komentara
Džozef Bajden
REUTERS/Evelyn Hockstein

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u Beloj kući sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom koja se deset dana nalazi u Vašingtonu, i preneo joj podršku beloruskom narodu.

„SAD podržavaju beloruski narod u njihovoj težnji ka demokratiji i univerzalnim ljudskim pravima“, naveo je Bajden na Tviteru koji je postavio i fotografiju sa Tihanovskajom.

Liderka beloruske opozicije, koja tvrdi da je pobedila na predsedničkim izborima održanim u avgustu 2020. godine, zahvalila je Bajdenu na solidarnosti koju SAD pružaju „hrabrim Belorusima koji se mirno bore za slobodu“.

„Svet je na našoj strani“, napisala je Tihanovskaja na Tviteru.

Povezane vesti

Liderka beloruske opozicije, koja je u SAD stigla 18. jula, razgovarala je ranije sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom, kojem je predala spisak državnih beloruskih preduzeća protiv kojih bi, kako smatra, trebalo da budu uvedene sankcije ili postojeće da budu pooštrene.

Tihanovskaja, koja je u politiku ušla posle hapšenja supruga, pobegla je u Litvaniju. Ona tvrdi da je na izborima održanih 9. avgusta pobedila predsednika Aleksandra Lukašenka.

Posle tih izbora usledili su veliki prodemokratski protesti koje je vlada nasilno potisnula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare