Ambasadori SAD-a i Nemačke osudili paljenje automobila na severu KiM

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 17:09

Ambasadori SAD-a i Nemačke osudili paljenje automobila na severu KiM

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da su SAD više puta osudile paljenje automobila na severu KiM.

Hovenijer je rekao da je odgovornost vlade u Prištini da zaštiti građane. "SAD su više puta osudile zločinačko paljenje automobila na severu Kosova. Vlada Kosova ima odgovornost da zaštiti svoje građane i obezbedi da se odgovara za ova krivična dela", naveo je Hovenijer na Tviteru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode smatra da je veoma zabrinjavajuće to što, kako je naveo, "Srpska lista nije osudila paljenje automobila".

On je na Tviteru ocenio da "svi treba da budu ujedinjeni u osudi ove prakse".

"Zašto? Veoma je zabirnjavajuće što Srpska lista nije osudila paljenje automobila građana. Svi treba da budu ujedinjeni u osudi ove prakse", napisao je Rode na Tviteru.

Na KiM je juče oko 17.00 časova uhapšen Milovan Božović, koga privremene prištinske institucije terete za paljenje automobila sa tzv. kosovskim ''RKS'' tablicama, ali i za napad na kosovsku policiju.

Srpska lista upozorila je nakon hapšenja da će u slučaju da ne Božović ne bude oslobiđen i ako Priština ne prestane da maltretira srpski naroda, to izazvati reakciju svih Srba.

''Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima'', upozorili su iz Srpske liste.

Potpredsednik Srpske Liste Igor Simić rekao je ranije danas, nakon sastanaka rukovodstva te stranke da se Božovićuna teret stavljaju krivična dela za koja Priština nije pružila nijedan valjani dokaz i da je to "kap koja je prelila čašu".

"U slučaju da Božović ne bude pušten, ukoliko ne prestane pritisak i represija koje režim Aljbina Kurtija sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji, srpski narod će se podići, ili da budem još direktniji: Ovo će biti ustanak srpskog naroda protiv terora i režima Aljbina Kurtija, a sa ciljem zaštite osnovna ljudska prava koja tražimo i za Srbe, ali i za sve ostale narode koji žive na ovim prostorima”, istakao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američki i nemački ambasador osudili paljenje vozila na severu Kosova

Izvor: Danas, 02.Apr.2023

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) rekao je da su SAD više puta osudile paljenje automobila na severu Kosova i da je odgovornost kosovske Vlade da zaštiti građane.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.