Aktivistkinji pretio smrću i silovanjem preko Tvitera, jer je tražila da Džejn Ostin bude na novčanici

Izvor: Blic, 29.Jul.2013, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivistkinji pretio smrću i silovanjem preko Tvitera, jer je tražila da Džejn Ostin bude na novčanici

Britanska policija uhapsila je muškarca zbog pretnji smrću i silovanjem koje je preko Tvitera uputio aktivistkinji za prava žena, prenosi danas britanska štampa.

List "Gardijan" navodi da je 21-godišnji muškarac uhapšen u Mančesteru pod sumnjom da je uznemiravao Karolinu Kriado-Peres, upućujući joj pretnje smrću i silovanjem zbog kampanje koju je vodila da se na jednoj novčanici nađe lik žene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Povod za pretnje bilo je njeno angažovanje da se slavna engleska književnica Džejn Ostin nađe na novoj novčanici od 10 funti i tako zameni lik naučnika Čarlsa Darvina.

Banka Engleske je time odgovorila na zahteve dela javnosti koji su je kritikovali da ignoriše ženski rod. Kriado-Peres se posle uspešne kampanje u javnosti susrela s poplavom neprijateljskih komentara na Tviteru, uključujući i pretnje da će biti silovana i ubijena.

Ona je u londonskoj policiji dala zvaničnu izjavu povodom pretnji, navodeći da ima "još mnogo više pretnji" da prijavi. Podrška aktivistkinji i slobodnoj novinarki došla je od mnogih ličnosti iz javnog života i poslanika britanskog parlamenta.

Članovi britanske opozicije uputile su kritike na račun kompanije Tviter zbog njenog "neadekvatnog" odgovora na "sramne, zastrašujuće i neprihvatljive" komentare. Generalni menadžer Tvitera za Britaniju Toni Vang odgovorio je da ta kompanija veoma ozbiljno shvata zloupotrebe na Internetu i pozvao sve ljude da prijave "kršenja pravila Tvitera".

U organizaciji britanskih parlamentaraca, više od 20.000 ljudi je potpisalo peticiju kojom se od Tvitera traži da olakša prijavljivanje zloupotreba i da se to ubuduće čini samo jednim pritiskom na "miša" u odgovarajuće polje, navodi "Gardijan".

Potpisnici peticije najavili su za 4. avgust bojkot te društvene mreže da bi se skrenula pažnja javnosti i izvršio pritisak na američku kompaniju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.