AMERIKA SADA UDARA NA IRAN? Novo zaoštravanje tenzija: Neće se smiriti dok ih ne napadnemo

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2019, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIKA SADA UDARA NA IRAN? Novo zaoštravanje tenzija: "Neće se smiriti dok ih ne napadnemo"

Iran je umešan u više od 100 napada na Saudijsku Arabiju, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Pompeo je izjavio da je Teheran počeo "napad bez presedana na svetske isporuke energeneta", dok predsednik zemlje Hasan Rohani i ministar inostranih psolova Džavad Zarif se "prave da se bave diplomatijom".

- Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju, dok se Ruhani i Zarif pretvaraju da su uključeni u diplomatiju - napisao je Pompeo na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Tviteru.

Ministar je pozvao međunarodnu zajednicu da osude agresiju Irana i urade sve kako bi Teheran odgovarao za svoje postupke. On je obećao da će SAD pomoći međunarodnom tržištu energenata nakon napada dronovima na naftne objekte Saudijske Arabije.

Tehran is behind nearly 100 attacks on Saudi Arabia while Rouhani and Zarif pretend to engage in diplomacy. Amid all the calls for de-escalation, Iran has now launched an unprecedented attack on the world’s energy supply. There is no evidence the attacks came from Yemen.

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 14, 2019

Američki senator-republikanac Lindsi Grem je izjavio da je vreme da američke vlasti razmotre mogućnost napade na naftne objekte Irana u slučaju da Teheran "nastavi svoje provokacije".

- Iran neće prestati da se ponaša loše sve dok posledice ne postanu radikalnije, nao na primer, napad na njihova preduzeća za preradu nafte, što će predstavljati jak udar za režim - napisao je Grem na tviteru.

Jemenski pobunjenici Huti u Jemenu u subotu su preuzeli odgovornost za napade dronovima na pogone kompanije "Saudi Aramko". Huti su upotrebili deset dronova za napade na naftne pogone i obećali su da će proširiti napade na Saudijsku Arabiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.