Rekordni podaci - Tesla nadmašila očekivanja

Izvor: B92, 03.Okt.2020, 09:50

Rekordni podaci - Tesla nadmašila očekivanja

Proizvođač električnih automobila Tesla isporučio je gotovo 140.000 automobila u trećem tromesečju, nadmašivši očekivanja.

Proizvođač električnih automobila brzo se oporavlja od loše prodaje tokom ograničenja povezanih s pandemijom. Za treće tromesečje američka grupa objavila je rekordne podatke o isporuci kupcima 139.300 automobila između juna i kraja septembra. To je bilo 44 posto više nego pre godinu dana.

Tesla je premašio očekivanja analitičara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su konsenzusom računali sa 137.000 vozila, prenosi Indikator.

Prethodni tromesečni rekord iznosio je 112.000 u poslednjem tromesečju 2019. godine, na što pandemija još nije uticala.

U prvih devet meseci Tesla je isporučila 318.000 vozila, iako je fabrika u Fremontu u Kaliforniji morala da se zatvori zbog pandemije.

Tesla je u januaru postavila cilj da ove godine proda više od pola miliona vozila. To bi bio porast za više od trećine u odnosu na prethodnu godinu.

Ali, to takođe znači da se u poslednja tri meseca u godini mora predati više od 200.000 automobila.

Grupa je u izveštajnom razdoblju zproizvela 145.036 električnih automobila. Dobrih 128.000 otpada na kompaktnije Model 3 i Model Y, a novih 17.000 na veći Model S i Model X.

Šef grupe Elon Musk rekao je u septembru da želi poveća proizvodnju na 20 miliona automobila godišnje u roku od deset godina. To bi bilo otprilike dvostruko više od Folksvagena , najveće svetske automobilske kompanije po prodaji.

Podaci o finansijskom položaju uslediće tek kasnije uz godišnji izveštaj. Tesla je ostvario dobit četiri tromesečja zaredom, prvi put otkako je kompanija osnovana 2003. godine.

U narednoj godini, prva fabrika Tesle u Evropi trebalo bi da započne proizvodnju u okolini Berlina. Ovde će se u budućnosti proizvoditi više od pola miliona automobila godišnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.