Brnabić: Plate 115 odsto veće nego pre 10 godina

Izvor: B92, 10.Feb.2023, 14:43

Brnabić: "Plate 115 odsto veće nego pre 10 godina"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležila postignuta stailnost i dalji rast.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležila postignuta stailnost i dalji rast, kao to što je prosečna plata u javnom sektoru prešla 700 evra i na kraju godine bila između 710 i 720 evra.

"Za mandat ove Vlade je postignuta stabilnost, što je moja osnovna poruka danas, zaštita životnog standarta građana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena", istakla je Brnabićeva na sednici Vlade u Lebanu, predstavljajući postignute rezultate.

Ona je rekla da Srbija ima stabilnu državnu kasu i da je deficit na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.

"Budžet je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, obezbedio povećanje plata i penzija. Imaćemo tačne podatke za plate u javnom sektoru 25. februara, ali trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra. One su 115 odsto veće nego pre 10 godina", istakla je Brnabićeva predstavljajući rezultate vlade u previh 100 dana.

Podsetila je da su plate povećane 1. januara u javnom sektoru za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije povećane ukupno 20,8 odsto u novembru i januaru.

"Tako da će prosečna penzija u 2023. biti oko 320 evra", istakla je premijerka i dodala da je to bolje za 60 odsto nego pre 10 godina.

Brnabićeva je rekla da je minimlana zarada povećana za 14,3 odsto i sada iznosi nešto više od 40.000 dinara.

"Želimo da vidimo kako možemo na svaki način da obezbedimo da najugrožneniji slojevi stanovništva ne trpe više i da obezbedimo da dostojanstveno žive i imaju platu dostojanstvenu platu za svoj rad. Budžet je dalje odredio razvojni kurs naše zmelje 2023. Nikada nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i podsticaje u poljoprivredi", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić: Rad vlade obeležila stabilnost, zaštita i dalji rast životnog standarda i investicija

Izvor: Danas, 10.Feb.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su rad vlade u prvih 100 dana obeležili stabilnost, zaštita i dalji rast životnog standarda i investicija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.