Nov most preko Zapadne Morave za vodu i pešake

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov most preko Zapadne Morave za vodu i pešake

U Trsteniku je svečano otvoren pešački most sa cevovodom na Zapadnoj Moravi čijom izgradnjom je rešen problem vodosnabdevanja za 10.000 ljudi, a koji će ujedno služiti i kao pešački, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je upotrebnu dozvolu za most >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsedniku opštine Trstenik Aleksandru Ćiriću i najavila nova ulaganja.

"Vlada Srbije je uz Trstenik i radićemo i ulagaćemo ne samo u komunalnu infrastrukturu, nego i u druge oblasti. Radićemo zajedno, bićemo uz vas i ostvarivati, uverena sam, nove rezultate", rekla je Mihajlovićeva, i podsetila da je u održavanje i rekonstrukciju puteva u Rasinskom okrugu uloženo više od četiri milijarde dinara.
Ministarka je dodala da je za razvoj Trstenika veoma važno što će se graditi novi auto-put kroz centralnu Srbiju, Moravski koridor, koji će povezati Čačak, Kraljevo, Trstenik, Kruševac i druga mesta u ovom delu Srbije.
"To je važno i zbog boljeg života građana i zbog stvaranja uslova za razvoj privrede", dodala je Mihajlovićeva.

Novi viseći most, čija izgradnja je trajala 12 meseci, deo je projekta magistralnog vodovoda jer nosi tri cevi što će omogućiti da se sa glavnog izvorišta Zvezdan, osim gradskog, snabdevati pijaćom vodom i seoska naselja.
Viseći most u Osaonici je raspona 105 metara. Visina pilona je 12,5 metara, a gornja kota stubova podignuta je za dva metra kako bi se izbegla mogućnost da ih, kao pre pet godina nabujala Morava ošteti. 
U izgradnju pešačkog mosta sa cevovodom uloženo je 715.000 evra, a ukupno je kroz programe koje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture realizuje sa nemačkom razvojnom bankom KfW uloženo u oblasti vodovodne infrastrukture u Trsteniku 3,4 miliona evra.
Otvaranje je usledilo posle rekonstrukcije starog mosta koji je pretrpeo ozbiljna oštećenja tokom razornih poplava 2014. godine.
Predsednik opštine Trstenik Aleksandar Ćirić je istakao da će novi viseći most biti novi simbol grada, ali i omogućiti vodosnabdevanje za oko 10.000 građana u ovoj opštini.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.