GRAD VELIČINE ORAHA OBRAO USEVE: Tu je nekada bila bašta, okolina Trstenika opustošena

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2020, 22:34

GRAD VELIČINE ORAHA "OBRAO" USEVE: "Tu je nekada bila bašta", okolina Trstenika opustošena

RHMZ je izdao upozorenje za vodostaje i nepogode

Bašta bela od grada, poljoprivredni usevi sravnjeni sa zemljom, bujice na seoskim ulicama - slike su koje stižu iz raznih krajeva Srbije nakon jakog nevremena koje je protutnjalo.

Nakon što je danas nevreme ojadilo Ivanjicu gde je oluja nosila krovove i plastenike, ali i Kraljevo i Čačak, crni oblaci nadvili su se i nad selima oko Trstenika, Leskovca, Požarevca.

Kao i tokom dana, i u popodnevnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << satima kružile su slike i snimci polja kukuruza gde su usevi doslovno uništeni.

U selu Poljna u opštini Trstenik tukao je grad veličine oraha punih 10 minuta, javljaju meštani.

Ipak, čini se da su u popodnevnim satima najgore prošla sela u okolini Leskovca. Grad je "obrao" voćke i uništio povrće.

- Tu je bila bašta, nekad. A ovo su nekad bile maline. Sad nema ništa - vapaj je nesrećnog poljoprivrednika kojem je grad uništio sve.

Bujica se slivala niz seoski put u selu Ćirikovac u okolini Požarevca. Prema svedočenjima meštana, palo je i do 60 mm kiše po metru kvadratnom.

Na istoku i jugoistoku velika količina padavina

Prognoza vremena u narednim satima nije nimalo optimistična. Prema poslednjim informacijama Republičkog meteorološkog zavoda, velika količina padavina očekuje se velika količina padavina u kratkom vremenskom roku.

- U toku večeri na jugozapadu, jugu i istoku mestimično sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom. Na istoku i jugoistoku lokalno se očekuje velika količina padavina u kratkom vremenskom periodu. U Vojvodini retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom - najava je RHMZ-a.

Podsetimo, na nivou cele zemlje proglašen je naranžasti meteoalarm, a iz RHMZ-a su upozorili da će na Mlavi, Peku, Jasenici, Kubršnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi tokom noći vodostaji biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

- Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja - stoji u hidrološkom upozorenju na sajtu RHMZ-a.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.