Über life - prvi srpski interaktivni film

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2010, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Über life" - prvi srpski interaktivni film

Publika će do 10. novembra moći besplatno da vidi i učesvuje u prvom interaktivnom filmu "Über life" i na nekoliko velikih "tač-skrin" (touch-screen) ekrana u glavnom holu Tržnog centra "Ušće" odigra svoju filmsku priču.

"Über lajf" je eksperimentalni projekat, reditelja i koscenariste Lazara Bodrože, svojevrsna hibridna forma, u kojoj se kombinuju elementi igranog filma sa glumcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i kompjuterske igrice, gde sam igrač, odnosno gledalac, učestvuje i svojim izborom odlučuje kako će se radnja dalje odvijati.

Bodroža je u izjavi Tanjugu objasnio da je celokupan projekat počeo kao ideja malog kreativnog tima da gledalac bude poslednji autor filma, koji režira svoju priču.

Glavni junak filma je Odabrani, koga tumači Milutin Milošević, čovek koji je izgubio sve i kreće u borbu protiv jedne izopačene religijske sile koja vlada njegovim svetom.

Nakon uvodnog dela, kako je objasnio Bodroža, gledaocu se nude tri puta i od njega zavisi dalji nastavak priče, a sam film ima više od 20 mogućnosti i čak 10 krajeva.

Jedna avantura traje od pet do 15 minuta, a sam film predstavlja celovečernje iskustvo istraživanja "Über lajfa".

"Film obiluje akcionim i nadrealnim scenama, a sama tema borbe pojedinca protiv religijske sile dala nam je mnogo prostora da kreiramo čudne momente i karaktere", kazao je reditelj.

Bodroža je "Über lajf" okarakterisao i kao "trejlersko iskustvo".

"Često se dešava da imate utisak da je trejler za neki holivudski film bolji od samog filma, a mi smo imali ideju da napravimo jedan dugačak trejler u kome može da se uživa. To je jedna vrsta interaktivne trejlerske forme", rekao je on.

Pored Bodrože, u autorskom timu su koscenaristi Ivan Gučunski i Tamara Bijelić, producent Dragana Jovanović, direktor fotografije Jovan Todorović (Beogradski fantom).

Montažu je radio Stevan Filipović (Šišanje, Šejtanov ratnik), muziku Nemanja Mosurović, za dizajn zvuka bio je zadužen Aleksandar Protić (Beogradski fantom, Čarlston za Ognjenku), a za specijalne efekte "Digitalkraft studio".

Veći deo glumačke ekipe se prvi put pojavljuje u filmu, jer je reditelj želeo nove ljude u kastingu. Tu su Jelena Ružić, Radoman Durković, Jovana Lađevac, Nemanja Rašović, Dušan Janković, Jelena Durković, Vladimir Bjeličić, Maja Miloš.

Za Milutina Miloševića rad na ovom filmu bilo je zanimljivo iskustvo.

"Imate više krajeva i više izbora, nema linearnog toka i gradacije priče već sve zavisi od izbora igrača, odnosno gledaoca, nema dramskog toka na koji smo svi navikli. Ovo je nešto drugačije i više eksperiment da vidimo da li ljude zanima da učestvuju u ovakvoj formi, da li im drži pažznju. To je poluigrica, polufilm", kazao je glavni glumac u izjavi Tanjugu.

DVD sa filmom prodavaće se do 10. novembra u prodavnici "Big bang" na prvom spratu TC "Ušće", a nakon toga i na svim prodajnim mestima distributerske kuće "Tuck".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.