Peta godina od smrti Tošeta Proeskog

Izvor: Dzungla.org, 16.Okt.2012, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peta godina od smrti Tošeta Proeskog

Uoči petogodišnjeg pomena, na Tošetovom grobu na Gumenju iznad Kruševa, nažalost, još bez pravog obeležja. Kraj Doma Armije u Skoplju održano “molitveno podsećanje“

PODSEĆANJEM na neizbrisive muzičke tragove mlađanog Tošeta Proeskog, tragično stradalog 16. oktobra 2007. kod Nove Gradiške, u Skoplju i njegovom rodnom Kruševu obeležena je peta godišnjica preranog kraja pop idola mladih >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << širom Balkana.
Uoči petogodišnjeg pomena, na Tošetovom grobu na Gumenju iznad Kruševa, nažalost, još bez pravog obeležja, pod inspiracijom pesme njihovog idola “Poljsko ceveće” verni fanovi iz Sombora, Sonja Joković i Drago Ganić, postavili su vitraž sa likom Proeskog.
U znak sećanja na sportske dane Tošeta, u Kruševu je održan i četvrti Memorijalni turnir u odbojci. Njegova spomen-kuća na Gumenju je svojevrna meka obožavalaca ne samo iz Makedonije nego i iz zemalja u okruženju. Za godinu i po posetilo ju je više od 180.000 ljudi.
Zid sa porukama je sve ispunjeniji, a i u knjizi utisaka je ostalo još malo prostora za nove posetioce. Planira se i štampanje tih poruka obožavalaca prerano ugašene muzičke zvezde sa balkanskih prostora…
Kao i lane, u Kruševo su na godišnjicu Tošetove smrti stigli i marotonci koji su trčali od Nove Gradiške. U crkvi “Uspenja presvete Bogorodice” u Kruševu služen je parastos…
U čast Tošeta Proeskog, velikog muzičkog umetnika i humaniste, pred Feudalnom kulom kraj Doma Armije u Skoplju, održano je “molitveno podsećanje”, otkriven je spomen-zid sa fotografijama mladog pevača i pesmama makedonskog akademika Ganeta Todoorovskog, posvećenih Majci terezi i Tošetu Proeskom.
TRAG
TODOR Toše Proeski (25. januar 1981. – 16 oktobar 2007.) iako kratkom karijerom, ostavio je dubok trag na muzičkoj sceni Balkana. Od prvog nastupa na dečjem festivalu “Zlatno savejče” 1992. muzičku karijeru je nastavio festivalskim trijumfima i spektakularnim koncertima. Makedoniju je predstavljao na “Pesmi Evrovizije” u Istanbulu, pobedio na “Beoviziji”, hrvatskom radijskom festivalu… Proeski je 2004. proglašen za ambasadora dobre volje Unicefa, a posthumno i za zaslužnog građanina Makedonije.
(Izvor: Novosti)
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Dzungla.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.