Toše Proeski
Toše Proeski

Toše Proeski

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u gradu Prilepu u Makedoniji. Odrastao je u gradiću Kruševu na zapadu Makedonije. Tragično je nastradao u Novoj Gradiški 16. oktobra 2007. godine.
Bio je jedan od najpopularnijih i najdražih pevača na Balkanu, operski tenor pred akademskom diplomom. Njegovi obožavatelji su ga nazvali Balkanski anđeo, njegova zaštitna rečenica glasila je Ve sakam site, Sve vas volim.

Prvi nastup imao je sa deset godina kada je na priredbi otpevao Ave Marija i rasplakao publiku anđeoskim glasom. Na festivalu Zlatno slavujče nastupao je sa pesmom Jas i mojot dedo, već tada se znalo da će biti velika zvezda, svojim glasom se svrstao u sam vrh najlepših glasova na Balkanu i šire.

Školu je završio u Bitoli a nakon što je maturirao klarinet i saksofon zamenio je pevanjem. Prvi njegov hit Usni na usni na festivalu Melfast lansirao ga je u sam vrh muzičke scene u Makedoniji. 1999. godine izdao je album Negde u noći, uspešno je prošao u narodu. U tom periodu njegovi roditelji su ostali bez posla i on je brinuo o svojoj porodici, svojim pevanjem radovao je ljude dok je novac nosio ukućanima.

Čovek velikog srca je nastavio da peva za njegov glas i pesme čulo se i van Makedonije. Sredinom 2003. godine nastupio je na Beoviziji a njegova pesma Čija si donela mu je veliku slavu i popularnost u Srbiji i Crnoj Gori. Album Ako me pogledaš u oči je prvi Tošetov album snimljen na srpskom jeziku i podigao je njegovu karijeru do samog vrha.

Njegovi najveći hitovi su: Čija si, Tajno moja, U kosi da ti spavam, Ako me pogledaš u oči, Soba za tugu, Ko ti to grize obraze, Lagala nas mala duet sa Tonijem Cetinskim, Srce nije kamen, Volim osmeh tvoj, 1200 milja, Nesanica, Igra bez granica, i mnogi drugi.

Putovao je i pevao celim svetom, u Ukrajini je pevao pred publikom od 50 hiljada ljudi, dve godine je predstavljao svoju zemlju na Evroviziji što mu je otvorilo vrata Evrope. Ljubav i dar prema muzici nasledio je od majke koja predivno peva i od oca koji je svirao gitaru i mandolinu. Toše je svirao klavir, bubnjeve, gitaru, saksofon, i klarinet. Bio je ambasador Unicefa, učestvovao je u bezbroj humanitarnih akcija, kao vernik pomogao je više crkava, porodica, i sirotišta.

Toše je jedna od najvećih muzičkih zvezda na prostorima bivše Jugoslavije, u njegovu čast napravljen je dokumentarni film posvećen njegovom radu pod imenom Šest sati do neba.
Tog kobnog jutra 16.10.2007. U 6:20 sati makedonskog slavuja su na putu u saobraćajnoj nesreći prema Novoj Gradiški preuzeli anđeli kao što je on bio. Plakali su svi narodi i godinama pate za ovom sjajnom zvezdom, posvećene su mu mnoge pesme, spotovi, i turniri, njegova pesma i dalje živi.
Pamtiće se po iskrenom osmehu i pesmama, pretalentovan, vaspitan, osećala ga je publika kao što retko kojeg pevača oseća. Sam je često govorio koliko se čovek smeje on toliko i živi, ako je tako Toše će živeti večno.

Albumi:

1999 Nekada vo nokta, 2000 Sinot božji, 2003 Ako me pogledaš u oči, 2004 Dan za nas, 2005 Pratim te, 2006 Božilak (Rainbow), 2007 Igra bez granica, 2009
The hardest thing, 2010 Još uvek sanjam da smo zajedno, Poslednji album The best of Tose u izdanju siti rekordsa izašao je 2013. godine sa 15 pesama i hitova od kojih se izdvajaju: Sve je ovo premalo za kraj, Bože brani je od zla, i Još i danas zamiriše trešnja.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Tate Novosađani ponovo u akciji: Naslednik Tošeta Proeskog peva u KCNS, sav prihod ide Fondaciji (VIDEO)

NOVI SAD- Fondacija Tate Novosađani organizuje humanitarni koncert mlade zvezde EXYU prostora, kojeg mnogi nazivaju naslednikom legendarnog Tošeta Proeskog i bisernim grlom. U pitanju je 13 godišnji dečak Ajdin Osmanović koji će pevati u pratnji profesora Jasmina Brašnjića...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 22.Apr.2024, 11:47

Detaljnije >>

Popularna glumica POGINULA u teškoj nesreći na istom mestu gde je nastradao Toše Proeski: Imala je samo 32 godine

Popularna glumica POGINULA u teškoj nesreći na istom mestu gde je nastradao Toše Proeski: Imala je samo 32 godine

Tužna vest da je poznata mlada glumica, popularna u čitavom regionu, izgubila život na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj uznemirila je bila javnost širom Balkana tada.

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2024, 08:38

Detaljnije >>

Dionica smrti uzela još dva života: Tu je poginuo i Toše Proeski

NOVSKA - U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se danas desila na dionici auto-puta između Novske i Okučana u Hrvatskoj poginulo je dvoje putnika.

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2024, 13:20

Detaljnije >>

Objavljena posljednja pjesma Toše Proeskog: "Kažu da vrijeme liječi sve" (VIDEO)

"Kažu da vrijeme, vrijeme liječi sve, ali što mi vrijedi vječnost bez tebe", stihovi su refrena posljednje pjesme koju je otpjevao Toše Proeski.

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2024, 12:48

Detaljnije >>

Poslednja pesma koju je snimio Toše Proeski ugledala svetlost dana VIDEO

Poslednja pesma koju je snimio Toše Proeski ugledala svetlost dana VIDEO

Pomoću veštačke inteligencije urađen je demo-snimak ove pesme.. Pesma "Kažu da vreme leči sve", koju je otpevao Toše Proeski, ugledala je svetlost dana pomoću veštačke inteligencije. Poznati makedonski radijski voditelj, di-džej i producent Kiril Zarlinov, poznatiji kao DJ Eric Fox, završio je i uredio studijski demo-snimak, koji mu je, kako navodi, u amanet ostavio njegov prijatelj Toše. Prvi demo-snimak je nastao u septembru 2004. godine u Kirilovom kućnom...

Izvor: B92, 30.Jan.2024

Detaljnije >>

Toše bi danas slavio 43: Srećan rođendan, anđele (VIDEO)

Svog omiljenog muzičara, makedonskog slavuja Tošeta Proeskog danas se prisjećaju mnogi prijatelji, ali i obožavaoci širom svijeta.

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jan.2024, 15:16

Detaljnije >>

„Nekad mi je nosio bele ruže, a sad mu ih ja nosim na grob“: Gde je danas najveća ljubav Tošeta Proeskog?

Toše Proeski, pevač anđeoskog glasa sa osmehom koji je svima grejao dušu, ostavio je iza sebe, sa svega 26 godina, vanvremenske hitove. Ceo svet je očarao neverovatnim talentom, te se moglo neretko čuti da mu je samo nebo granica. Njegov amanet muzičkom svetu je neprocenjiv i upravo on će ga večno čuvati od zaborava. Izvanrednu karijeru gradio je isključivo zahvaljujući impresivnim pevačkim sposobnostima, bio je omiljen među kolegama, a mnogi od njih mu se i danas dive. Mediji su ga...

Izvor: Luftika.rs, 24.Jan.2024, 23:05

Detaljnije >>