Toše Proeski
Toše Proeski

Toše Proeski

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u gradu Prilepu u Makedoniji. Odrastao je u gradiću Kruševu na zapadu Makedonije. Tragično je nastradao u Novoj Gradiški 16. oktobra 2007. godine.
Bio je jedan od najpopularnijih i najdražih pevača na Balkanu, operski tenor pred akademskom diplomom. Njegovi obožavatelji su ga nazvali Balkanski anđeo, njegova zaštitna rečenica glasila je Ve sakam site, Sve vas volim.

Prvi nastup imao je sa deset godina kada je na priredbi otpevao Ave Marija i rasplakao publiku anđeoskim glasom. Na festivalu Zlatno slavujče nastupao je sa pesmom Jas i mojot dedo, već tada se znalo da će biti velika zvezda, svojim glasom se svrstao u sam vrh najlepših glasova na Balkanu i šire.

Školu je završio u Bitoli a nakon što je maturirao klarinet i saksofon zamenio je pevanjem. Prvi njegov hit Usni na usni na festivalu Melfast lansirao ga je u sam vrh muzičke scene u Makedoniji. 1999. godine izdao je album Negde u noći, uspešno je prošao u narodu. U tom periodu njegovi roditelji su ostali bez posla i on je brinuo o svojoj porodici, svojim pevanjem radovao je ljude dok je novac nosio ukućanima.

Čovek velikog srca je nastavio da peva za njegov glas i pesme čulo se i van Makedonije. Sredinom 2003. godine nastupio je na Beoviziji a njegova pesma Čija si donela mu je veliku slavu i popularnost u Srbiji i Crnoj Gori. Album Ako me pogledaš u oči je prvi Tošetov album snimljen na srpskom jeziku i podigao je njegovu karijeru do samog vrha.

Njegovi najveći hitovi su: Čija si, Tajno moja, U kosi da ti spavam, Ako me pogledaš u oči, Soba za tugu, Ko ti to grize obraze, Lagala nas mala duet sa Tonijem Cetinskim, Srce nije kamen, Volim osmeh tvoj, 1200 milja, Nesanica, Igra bez granica, i mnogi drugi.

Putovao je i pevao celim svetom, u Ukrajini je pevao pred publikom od 50 hiljada ljudi, dve godine je predstavljao svoju zemlju na Evroviziji što mu je otvorilo vrata Evrope. Ljubav i dar prema muzici nasledio je od majke koja predivno peva i od oca koji je svirao gitaru i mandolinu. Toše je svirao klavir, bubnjeve, gitaru, saksofon, i klarinet. Bio je ambasador Unicefa, učestvovao je u bezbroj humanitarnih akcija, kao vernik pomogao je više crkava, porodica, i sirotišta.

Toše je jedna od najvećih muzičkih zvezda na prostorima bivše Jugoslavije, u njegovu čast napravljen je dokumentarni film posvećen njegovom radu pod imenom Šest sati do neba.
Tog kobnog jutra 16.10.2007. U 6:20 sati makedonskog slavuja su na putu u saobraćajnoj nesreći prema Novoj Gradiški preuzeli anđeli kao što je on bio. Plakali su svi narodi i godinama pate za ovom sjajnom zvezdom, posvećene su mu mnoge pesme, spotovi, i turniri, njegova pesma i dalje živi.
Pamtiće se po iskrenom osmehu i pesmama, pretalentovan, vaspitan, osećala ga je publika kao što retko kojeg pevača oseća. Sam je često govorio koliko se čovek smeje on toliko i živi, ako je tako Toše će živeti večno.

Albumi:

1999 Nekada vo nokta, 2000 Sinot božji, 2003 Ako me pogledaš u oči, 2004 Dan za nas, 2005 Pratim te, 2006 Božilak (Rainbow), 2007 Igra bez granica, 2009
The hardest thing, 2010 Još uvek sanjam da smo zajedno, Poslednji album The best of Tose u izdanju siti rekordsa izašao je 2013. godine sa 15 pesama i hitova od kojih se izdvajaju: Sve je ovo premalo za kraj, Bože brani je od zla, i Još i danas zamiriše trešnja.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Sportske.net, 03.Dec.2019, 01:08

Novi ''izum'' - Svetsko prvenstvo nepriznatih država!

Novi izum - Svetsko prvenstvo nepriznatih država!

Svetsko fudbalsko prvenstvo nepriznatih država i regiona biće održano u Skoplju od 30. maja do 7. juna 2020. godine, najavila je Konfederacija nezavisnih fudbalskih asocijacija (Konifa) na svom Tviter profilu (twitter.com/CONIFAOfficial).. Kako su obvjavili makedonski mediji, na tom prvenstu učestvuju reprezentacije zemalja i regioni koji nisu priznati od UN, Fifa i Uefa, a u utakmice će se igrati na nacionalnom stadionu "Toše Proeski". Svetsko...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 15:34

Toše Proeski dobija ulicu u selu Jabuka

Toše Proeski dobija ulicu u selu Jabuka

Jedan od najboljih pevača na postjugoslovenskom prostoru, Toše Proeski, koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći 2007. godine, dobiće ulicu u selu Jabuka kod Pančeva, preneo je N1 na svom sajtu.. Predlog da ulica u selu Jabuka kod Pančeva, u kojem živi veliki broj Makedonaca, nosi ima preminulog makedonskog pevača, upućen je Skupštini...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Nov.2019

Jedna ulica u Srbiji dobiće ime Tošeta Proeskog

Jedna ulica u Srbiji dobiće ime Tošeta Proeskog

Jedan od najboljih pevača na postjugoslovenskom prostoru Toše Proeski, koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći 2007. godine, dobiće ulicu u selu Jabuka kod Pančeva.. Predlog da ulica u selu Jabuka kod Pančeva, u kojem živi veliki broj Makedonaca, nosi ima preminulog makedonskog pevača, upućen je Skupštini grada Pančeva.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Nov.2019

Toše Proeski dobija prvu ulicu u Srbiji

Ulica u selu Jabuka kod Pančeva ponijeće ime slavnog makedonskog pjevača Todora Tošeta Proeskog.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Nov.2019

Pored Plavog čuperka i Starih fenjera, Pančevo će dobiti i ULICU TOŠETA PROESKOG

Više od 90 ulica na teritoriji grada Pančeva dobiće imena. Predlog odluke upućen je Skupštini grada Pančeva, a ona bi trebalo da ga donese.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 08.Nov.2019, 18:44

Dončić ne može bez Mine, Džeja i Tošeta: Evo koje pesme motivišu Luku da se igra sa Amerikancima (FOTO)

Dončić ne može bez Mine, Džeja i Tošeta: Evo koje pesme motivišu Luku da se igra sa Amerikancima (FOTO)

Najzastupljeniji na Dončićevoj plejlisti je pokojni makedonski pevač Toše Proeski, a često se vrte Džej Ramadanovski, Mina Kostić, Željko Samardžić i MC Stojan Luka Dončić je zaljuljao Amerikance. Slovenac igra kao u transu, Dalas sa njim i Kristapsom Porzingisom ozbiljno preti da pomuti slavu mnogim favoritima. A koliko je Luka poseban od početka svoje karijere i svoj najbolje pokazuje i muzička lista pred utakmicu, koju je otkrio Amerikancima i lepo ih iznenadioNajzastupljeniji...

Detaljnije >>

Izvor: Scandal.rs, 28.Okt.2019, 16:56

SMRT TOŠETA PROESKOG NIJE SLUČAJNA: Kontroverzni atentator Slobodana Miloševića PROGOVORIO O UBISTVU pevača!

Otkako je Toše Proeski tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći, pojavljivale su se raznorazne teorije zavere i spekulacije o tome da je prava istina o onome što se desilo te kobne noći prikrivena. Sada je te teorije javno izrekao i kontroverzni Jugoslav Pertušić,...

Detaljnije >>