Vlasnik Telenora je medijski tajkun blizak Kini i upravo je na tacni poslužio „pečen“ SBB u Telekom sosu

Izvor: Luftika.rs, 28.Jan.2021, 01:14

Vlasnik Telenora je medijski tajkun blizak Kini i upravo je na tacni poslužio „pečen“ SBB u Telekom sosu

Državna kompanija „Telekom” zajedno sa privatnom kompanijom „Telenor planira” da neprirodnim udruživanjem utiču na smenjenje tržišnog kapaciteta kablovskog operatera SBB, još jedne privatne kompanije, objavili su novinari N1. Državni vrh Srbije, u ovom planu ima jak interes, jer se prostor za oštre kritike i suprotne stavove, osim na internetu, pronalazi još samo na SBB kablu.
Kanali N1 i Nova S napravljeni su arhineprijateljima ovog našeg odnarođenog režima, što i nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << neki pluralizam mišljenja već dve strane istog novčića. Al to je priča koju znaju svi oni koji žele makar malo da uključe mozak i otvore oči.
Po planu Telekoma i Telenora u koji su, gle čuda, novinari N1 imali uvid, cilj je smanjiti učešće SBB-a na tržištu na ispod 30 odsto, a na tom putu Telekom bi ustupio svoju kompletnu infrastrukturu kablovske mreže i ceo sadržaj kablovske televizije.
Država, dakle, ima plan da pomogne Telenoru da poveća profit, na račun slabljenja SBB-a, a time i da utiče na finansiranje i rad N1 i Nova S koje se osećaju najugroženijima u ovim novim/starim tendencijama vlasti.
Ko nam vodi državu znamo svi, ali sa kojim privatnikom se to udružuje državno preduzeće? Foto: PPF Milijarder i vlasnik Telenora Petr Kelner je najimućniji Čeh i 98. na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu. Vlasnik je privatne finansijske i investicione grupe „PPF group“ koja je otkupila više medija u centralnoj i istočnoj Evropi, a uspešno posluje na severnoameričkom i azijskom tržištu.
Kelner je preko svoje „grupe“ krajem 2019. godine otkupio istočnoevropsku televizijsku kuću „Central European Media Enterprises” (CME) u investiciji vrednoj gotovo 1.9 milijardi evra. Na taj način ušao je u posed više televizijskih stanica u Sloveniji, Slovačkoj, Bugarskoj, Češkoj i Rumuniji.
Godinu dana ranije, „PPF group“ je od kompanije Telenor otkupio kompletna prava i njihovu telekomunikacionu infrastrukturu u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj za 2.8 milijardi evra.
Veze sa Kinom i Komunističkom partijom Foto: Reuters U sastavni deo investicione „PPF group“ spada i kompanija „Home Credit“ koja se bavi pružanjem zajmova i potrošačkih kredita. Sa više od 20 miliona aktivnih korisnika u 10 zemalja, ova kompanija uglavnom posluje u Češkoj, Rusiji, Slovačkoj, Kini, Filipinima, Indiji, Vijetnamu i SAD-u, odnosno na tržištima za koja očekuju da će imati eksponencijalni ekonomski rast.
Upravo ta ekonomska saradnja sa Kinom i kineskim vlastima bez čijeg odobrenja ne postoji poslovni uspeh u ovoj jednopartijskoj zemlji, poslužila je za kritike na račun Kelnera od strane medija koji naginju zapadu.
Kelner je nekoliko puta bio deo delegacije češkog predsednika Miloša Zemana koja je odlazila u bileteralnu posetu NR Kini. Nakon što su odnosi između dve zemlje „zahladneli“ nakon afere „Huawei“ i optužbi za globalnu špijunažu, Kelner je ulagao u poboljšanje imidža Kine u češkoj javnosti.
Kompanija „Home Credit“ priznala je da je PR firmi, „C&B Reputation Management“ uplaćen novac za marketinške usluge, kako bi uspeli da donesu „veću ravnotežu“ u debati o Kini u češkim medijima.
Ne tako davno, pojavila su se upozorenja od strane obaveštajne službe BIS da kineske kompanije i njihov uticaj predstavljaju veću pretnju nacionalnoj bezbednosti od navodnog mešanja Vladimira Putina u unutrašnja pitanja Češke.
– BIS smatra porast aktivnosti kineskih obaveštajaca osnovnim bezbednosnim problemom. Ove aktivnosti se mogu jasno oceniti kao traženje i kontaktiranje potencijalnih saradnika i agenata među češkim građanima – stoji u njihovom izveštaju.
Predsednik ove zemlje Miloš Zeman nakon protesta kineskih kompanija je bezbednosne službe optužio za „prljav trik“.
Deluje da je Kelner zaista „most“ koji povezuje Kinu i centralnoistočnu Evropu, a u Srbiji je poslovao i preko osiguranja „Generali”, do 2014. a pre toga je “PPF group” potpisao ugovor i sa italijanskom osiguravajućom kućom „ASsicurazioni Generali”.
Opravdan strah u redovima opozicije da će im i ovo malo medijskog prostora biti uskoro nedostupno Printscreen Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, veruje da je cilj udruživanja Telekoma i Telenora uništenje SBB-a.
– To je je jednako nepostojanju TV N1 i Nove S. Za mene je to apsolutno alarmantno – izjavila je za N1 Marinika Tepić.
Ona kaže da bi volela da nije u pravu u svojim slutnjama i da ne bi želela da se njene sumnje obistine.
– Ono što se sada pokušava je da se jedna privatna kompanija, uz pomoć druge – državne, udružuju kako bi uništile, eliminisale i iz Srbije isterale treću privatnu kompaniju ne zbog profita, nego zbog održavanja rejtinga partije i bratije. Zbog uticaja na sredstva javnog informisanja – poručuje Tepić.
Nema slobodnih “mainstream” medija i nikada ih neće biti Petr Kelner je očigledno medijski tajkun koji je lični interes uvezao sa globalnim težnjama jedne super-sile kao što je Kina, a njegovo bogatstvo govori dovoljno i o njegovoj tržišnoj moći. Negde u toj kombinatorici, svoju računicu izvukao je i SNS, odnosno režim u Srbiji, kojem sigurno nije u interesu da podigne prihode “siromašnom” Kelneru, već jedino i samo da potuče konkurenciju i uguši suprotno mišljenje. Namerno kažem suprotno, a ne slobodno.
Nažalost, ništa čudno u današnjem svetu. Isto kao što se na nacionalnim frekvencijama vrti jedna te ista priča i propaganda o natprirodnim moćima predsednika i nosača njegovog carskog plašta, tako se i na N1 i Novoj S stalno pojavljuju jedni te isti kritičari i analitičari koji vrte prazne priče.
Ko se ne slaže sa njihovom agendom, nije demokrata već zli desničar, protivnik slobode i „slobodnih medija“. Zbog svega ovoga mi je muka od ovog lažnog termina, naročito ako ti mediji imaju vrlo bogate produkcije i organizaciono su na visokom nivou. Takvih medija, svim svojim bićem verujem, nema i nikada biti neće. Mora da se zna odakle vetar duva.
Telekom i Telenor zajedničkim snagama za uništenje slobodnih medija

Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.