Vlada odustala od prodaje Telekoma

Izvor: Blic, 11.Dec.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada odustala od prodaje "Telekoma"

- Vlada Srbije odlučila je da ne pristupi prodaji "Telekoma Srbije" - rekao je premijer Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući da je Vlada jednoglasno donela takvu odluku. On je rekao da je takva odluka doneta, jer ponuđena cena nije bila zadovoljavajuća.

- Dobijeno je šest obavezujućih ponuda o kupovini akcija "Telekoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije", a jedna ponuda se izdvajala - rekao je Vučić i dodao da je ta ponuda bolja nego ona iz 2011. godine.

Kako je rekao, Vlada Srbije je očekivala cenu koja je bila dogovorena i sa predstavnicima sindikata. On je dodao i da se sa njima Vlada nije slagala oko privatizacije "Telekoma", jer su sinikati bili protiv toga, a Vlada za privatizaciju.

Nadam se da će Telekom za četiri godine biti bolji, a cena veća nego danas

Vučić je rekao da se nada da će za četiri godine Telekom povećati svoje performanse, te da će cena realno biti veća nego što je sada ponuđena. O ponuđenoj ceni rekao je da je nešto niža od one koju smo očekivali, ali i da je Vlada donela odgovornu i ozbiljnu odluku imajući u vidu interese građana.

On je rekao da o tome koja firma je bila zainteresovana za kupovinu "Telekoma" ne može da govori, jer bi u tako prekršio zakon.

Privatizacioni savetnik za "Telekom" je kompanija "Lazard", a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.

Takođe, Vučić nije mogao da odgovori ni na pitanje novinara o tome koliko je novca bilo ponuđeno, ali da cena svako nije bila zadovoljavajuća.

- Nadam se da će oni koji su nas optuživali za veleizdaju zbog toga što hoćemo da prodamo "Telekom" sada da ućute - rekao je premijer Vučić i izrazio nadu da će za četiri godine "Telekom" možda vredeti više nego sada.

Kako je rekao, teška srca je odlučio da ovu ponudu ne prihvati i dodao da Vlada ne prodaje nikavu "srebrninu" i da nije postajala ideja da se "Telekom" proda da bi se napunio budžet.

Najozbiljnija ponuda

Najozbiljnija ponuda došla je od američkog investicionog fonda, rekao je Vučić, navodeći da zbog ugovora ne možze da iznese vise detalja, ali da na tu ponudu nije bilo drugih priomedbi osim visine cene. Vučić je rekao da nismo hteli da se konckamo iako je cena bila blizu odgovarajhuće.

Vučić je rekao i da se razmišlja o prodaji manjinskog paketa akcija, ali ni o tome nije mogao da iznese detalje.

Kako je ranije danas izjavio premijer Vučić, veoma je teško doneti odluku o prodaji "Telekoma".

Vučić je rekao i da je odluka Vlade bila je jednoglasna, kao i Komisije za privatizaciju Telekoma, a da sada predstoji da se ta kompanije reorganizuje kako bi mogla da pobeđuje na tržištu.

On je na konferenciji za novinare objasnio da to znači uvođenje profesionalnog menadžmentna, verovatno po ugledu na ono sto je urađeno u Železari, ali je i napomenuo novinarima da ga ne drže za reč jer je sve vreme razmišljao o privatizaciji, pa, kako je rekao, o ovoj opciji nije dovoljno razmislio.

Vučić je prethodno o Telekomu govorio jutros u Sremskoj Mitrovici.

- Ne brinem za to što znam kakva god odluka da bude, isti će da napadaju, oni kojima je to zanimanje, koji nemaju nikakve argumente - rekao je premijer danas novinarima u Sremskoj Mitrovici.

Vučić je ponovio danas da je njegov i posao Vlade Srbije da radi u najboljem interesu građana.

- Nije lako doneti odluku. Danas ćemo obaviti dodatne konsultacije sa privatizacionim savetnikom (Lazard) i svim ljudima u Vladi. Najverovatnije danas, ako ne, onda u ponedeljak - rekao je premijer i istakao da šanse ima jedan ponuđač, a reč je o američkom investicionom fondu.

To, dodao je, jeste jedan od naših nacionalnih resursa.

- Svakako nije srebrenina i ne vredi koliko smo mi pričali, ali ne vredi ni malo, i utoliko je ta odluka teška i specifičina - rekao je Vučić.

Kako je rekao, ni sam ne pamti da je bio u takvoj vrsti nedoumice i u takvoj situaciji da veoma teško dones odluku kao što je ova.

Vučić je objasnio i da Vladi Srbije novac od Telekoma nije potreban za budžet, a ni za izbornu kampanju.

Kako je juče izjavio nakon premijer Srbije, verovatno će "za promenu", on da bude kriv zbog odlaganja, ali i je tada poručio da će odluka biti doneta danas i da se spreme da "pucaju iz svog oružja".

Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a po rečima Vučića samo jedna ponuda zaslužuje da se razmatra, ali da je i ona slabija nego što se Vlada nadala.

Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez prodaje Telekoma, moguća prodaja manjinskog udela?

Izvor: Economy.rs, 11.Dec.2015

Vlada Srbije odlučila je da ne pristupi prodaji Telekoma Srbije, rekao je premijer Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući da je Vlada jednoglasno donela takvu odluku. On je rekao da je takva odluka doneta, jer ponuđena cena nije bila zadovoljavajuća.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.