Tišmi uručena NIN-ova nagrada

Izvor: RTS, 23.Jan.2012, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tišmi uručena NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada za roman godine uručena je Slobodanu Tišmi za delo "Bernardijeva soba". Tišma je u svojoj prigodnoj reči umetnost i politiku nazvao 'braćom' dodavši da su one 'područje volje za moć".

U Skupštini grada Beograda danas je Slobodanu Tišmi svečano uručena NIN-ova nagrada za roman godine "Bernardijeva soba".

Tišmi je plaketu uručio glavni i odgovorni urednik NIN-a Nebojša Spaić, dok mu je novčani deo nagrade u vrednosti od milion dinara uručila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milica Marković, direktorka sektora za odnose sa javnošću "Telekoma" Srbije, koji je pokrovitelj dodele ovih prestižnih nagrada.

Tišma, koji se zahvalio na nagradi, pročitao je svoju besedu koju je nazvao ''Radost za stvaraoca patnja za stvorenog''.

On je sebe nazvao "polupiscem" zato što je njegova ljubav ipak muzika, rekavši da tu misli i na klasičnu muziku i da je on samo slušalac i konzument, jer u muzici "nema šta da se stvori" i da je to "divno savršen svet".

"Književnost je protetička disciplina zato što nema svoj autentični prostor, univerzalnija je, ali je manje savršena. Pomalo je gruba kao i svaka proteza", primetio je Tišma.

On je umetnost i politiku nazvao "braćom" rekavši da su one "područje volje za moć".

"Kada uzimam ovu Ničeovu definiciju uzimam njeno izvorno značenje, a to je volja za stvaranjem, međutim to je samo jedna strana slave, a ona druga mračnija je - nadvladavanje, poništavanje. Stvaranje je radost za stvaraoca, a patnja za stvorenog", ocenio je književnik.

"Političari kreiraju naše živote, kao što ja kreiram likove u nekoj mojoj priči, igram se sa njima. Kako im je, sam Bog zna, no volja za moć, volja za stvaranjem je povezana sa subjektom, a kažu da više nema subjekta, nema autora, pa samim tim nema ni volje za moć - postoji samo tekst koji se samoorganizuje, koji me vozi i stvara, koji me uprosečnjava", zaključio je Tišma.

Članica žirija Vladislava Gordić Petković pročitala je odluku žirija u kojoj se između ostalog navodi da se Tišmin roman izdvojio osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti, koja izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.