Izvor: Press, 09.Jan.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom za sada ne ide na prodaju

Za predstavnike Vlade Srbije kao većinskog vlasnika i rukovodstvo kompanije jedina tema trenutno je podizanje vrednosti kompanije, rekao je on za Telekomov portal Mondo, dodajući da je njegov stav i dalje da državna kompanija može uspešno da se bori sa konkurencijom i da privatizacija Telekoma nije nužna za dugoročni opstanak.
Međutim, ova kompanija je upravo pod državnim jarmom u prvih šest meseci prošle godine zabeležila pad profita od čak 90 odsto, prenosi Politika.
Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se još zvanično ne izjašnjava o rezultatima poslovanja i planovima za Telekom, ali Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede ranije nije ni krio da bi rado prodao ovu kompaniju ukoliko bi se postigla cena od najmanje 2,5 milijarde evra.
Dinkić je u skupštini jednom prilikom izjavio i da je potrebno da se ispita kako je došlo do umanjenja profita Telekoma od 90 procenata.
I dok liberalni ekonomisti vide u takvim rezultatima poslovanja potvrdu svog stava da naša država nije i ne može da bude dobar gazda i da Telekom treba što pre da dobije privatnog vlasnika, drugi baš zbog situacije u kojoj se Telekom sada nalazi smatraju da ga ne treba prodavati niti stavljati na berzu, jer će sigurno manje vredeti.
Treba, ipak, biti pošten pa reći i to da je Telekom i dalje u plusu. Istina, drastično manjem nego pre, ali plus je plus. Ćulibrk je rekao da su prvu polovinu godine završili sa jedva 1,5 milijardi dinara profita, uz pad određenih finansijskih performansi .
"To je dovelo do toga da smo u septembru, kada sam došao na čelo kompanije, morali da vidimo da li postoji prostor da se nešto popravi do kraja godine. Telekom je ogroman sistem koji ima svoju veliku inerciju i visoki rezultati ne mogu da se očekuju na kratak period, već posle godinu, dve, rekao je on za Mondo .
Važno je, međutim, istaći da pravi izazovi za Telekom tek dolaze. Od ovog meseca počinje isplata kredita kojim je otkupljeno 20 odsto vlasništva od grčkog OTE, a ukupna pozajmica iznosi 470 miliona evra.
Konkurencija je, osim toga, sve oštrija. SBB je pokrenuo fiksnu telefoniju, a 2011. godine se prvi put dogodilo da je Telenor ostvario veći prihod u mobilnoj telefoniji od MTS koji je u sastavu Telekoma. Podaci za 2012. još se čekaju.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija,   Mlađan Dinkić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.