Telekom ostaje u rukama Srbije

Izvor: B92, 11.Dec.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom ostaje u rukama Srbije

Vlada Srbije odlučila je da neće prodati Telekom Srbije. Vučić: Najboljem ponuđaču jedina zamerka - niska cena.

"Iako smo dobili dobru ponudu, shvatili smo da ona nije dovoljno dobra da idemo u privatizaciju Telekoma Srbije", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, za preuzimanje 58 odsto Telekoma stiglo je šest obavezujućih ponuda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od čega se izdvojila jedna ponuda, bolja od ponude koja je dobijena 2011. godine.

Vučić je rekao i da najboljem ponuđaču nije imalo šta da se zameri, osim nedovoljno visoke cene koju su ponudili. Kako je rekao, u pitanju je jedan američki investicioni fond, ali nije mogao da otkrije njegovo ime.

"Ne možemo da govorimo o detaljima, jedino mogu da kažem da je u pitanju američki fond. Samo je ta kompanija imala sve moguće garancije i ponudila dobre uslove. Sve ponude su bile ozbiljne, ali je samo njihova bila blizu onoga što je traženo, dok ostale nisu bile ni blizu", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je Vlada donela odluku jednoglasno i na predlog Komisije za privatizaciju srpske telekomunikacione kompanije, kao i da je za njega ta "odluka bila teška".

"Vlada Srbije je ušla u čitav proces čista srca, čista obraza, razmišljajući šta je najbolje za građane", kazao je premijer.

Premijer Srbije je spomenuo mogućnost prodavanja manjinskog paketa akcija, kao i uvođenja profesionalnog menadžmenta, po ugledu na Železaru.

"Verovatno će biti model sličan kao kod Železare, ali me nemojte držati za reč. Mi smo želeli da privatizujemo, a sada moramo da razmišljamo o drugim rešenjima. Mi ćemo da guramo dalje, da probamo da idemo na najbolji rezultat. Biće i rešavanja viška zaposlenih, više ulaganja u internet, u kablovsku mrežu", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Vlada Srbije je očekivala cenu koja je bila dogovorena i sa predstavnicima sindikata.

"Nismo se slagali oko privatizacije Telekoma, mi smo bili za to, a sindikati ne", rekao je Vučić.

Privatizacioni savetnik za Telekom bila je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je u julu ove godine. Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procenjivalo se da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač – Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.