Telekom investira 200 miliona evra

Izvor: B92, 27.Mar.2013, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom investira 200 miliona evra

Beograd -- Direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk izjavio je da je ta kompanija planirala da ove godine investira 200 miliona evra.

On je kazao da je pitanje kako će država obezbediti dobijanje svih dozvola da bi ti planovi za investicije mogli da se realizuju.

Ćulibrk je kazao i da je Telekom za liberalizaciju i regulaciju tržišta u Srbiji, ali da kada je u pitanju prenosivost brojeva u fiksnoj telefoniji ima nasleđen problem složene, heterogene mreže.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ne radi se o tome da li Telekom Srbije hoće ili neće da pripremi mrežu za prenosivost broja. Telekom Srbije će to da uradi, ali su potrebni vreme i ogromna sredstva iz budžeta za ovu godinu", istakao je Ćulibrk.

On je kazao da se prilikom određivanja rokova za uvođenje prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji potcenilo i zanemarilo stanje fiksne mreže Telekoma Srbije, koja u svojim segmentima nije došla na nivo da jednostavno može da pruži tu vrstu usluge.

Prema predlogu Repuličke agencije za elektronske komunikacije (Ratel), zadržavanje broja pri promeni operatera u fiksnoj telefoniji biće moguće od aprila 2014. godine, umesto od decembra 2012.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins je kao posebno značajne oblasti na kojima Srbija mora raditi u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) naveo dalje otvaranje tržišta i omogućavanje prenosa broja u fiksnoj telefoniji. On je kazao da će to voditi fer pleju i razvoju konkurencije koja je značajna u toj oblasti.

Martins je kazao i da Srbija treba da uradi sve da završi proces digitalizacije televizije, podsetivši da joj je Evropa za to doniralaoko 10,5 miliona evra.

Generalni direktor Telenora Uve Fredhajm je kazao da je ta kompanija za šest godine poslovanja na srpskom tržištu investirala oko 300 miliona evra, od čega u 2012. godini 25 miliona evra.

Kada je reč fiksnoj telefoniji, Fredhajm je kazao da je Telenor u tu oblast uložio 10 miliona evra, istakavši da je potrebno poštovati regulativu koja se odnosi na prenosivost broja. On je kazao da je značajno da se primeni "tehnološka neutralnost" kada je se budu delile frekvencija koje će biti oslobođenje nakon prelaska na digitalno emitovanje televizijskog signala.

To znači, dodao je Fredhajm, da se podela frekvencija bude usmerena u razvoj mobilnog širokopojasnog interneta, i koja treba da doprinese uvođenju 4G tj. LTE tehnologije.

Finansijski direktor Vip mobajl Andreas Graf je naveo da u Srbiji ima dosta prostora za razvoj IT kompanija, ali preduzetnici treba da isporuče operatorima servise koji ima trebaju. Graf je kazao i da je u Srbiji jedan od problema mnoštvo parafiskalnih nameta, kao i podnošenje sertifikata usklađenosti ,svaki put kada operator plasira novi uređaj na tržište.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Telekom ulaže 200 miliona evra u razvoj!

Izvor: Mondo, 27.Mar.2013

Da li Srbija prati korak sa svetom u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i šta se na tom planu još može učiniti za dodatnu edukaciji i uključivanje mladih ljudi?..O tome je u Privrednoj komori Srbije u Beogradu održan okrugli sto, na kojem su diskutovali stručnjaci iz ove oblasti,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.