Stav: Telekom i Srbija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav: Telekom i Srbija

Već je, poslednji put pre oko mesec dana, na ovom mestu pisano o privatizaciji Telekoma Srbija. Ali Telekom je velika kompanija i velika tema, pa još jedan neće biti suvišan. Ovog puta iz jednog malo šireg ugla.

Dakle, da li se javna preduzeća tretiraju kao partijski plen? Da. Da li se to jako loše odražava na njihovo poslovanje? Da. Da li će se to promeniti u narednih 10 godina? Ne.

Evo još jedne, "agregatne", činjenice. Javna preduzeća građane Srbije godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koštaju (kroz subvencije, preko neplaćenih poreza i doprinosa, tako što ne vraćaju preuzete kredite pa to mesto njih mora da čini država, tačnije poreski obveznici) oko milijardu evra. Ušteda koja će se ove godine ostvariti na smanjenim platama i penzijama iznosi oko pola milijarde evra.

Iz ovih nekoliko premisa nije teško izvući zaključak: da, preduzeća u državnom vlasništvu treba prodavati. Bez oklevanja.

Ali, Telekom ostvaruje profit, čuju se glasovi. Tačno, ali baš zato ga i treba prodati sada, jer će već sutra njegova vrednost biti manja. Već su u tom pogledu ređani argumenti: da Telekom gubi tržište, da norveški Telenor od njega ostvaruje 10 puta veći profit po zaposlenom, da se tako može smanjiti javni dug i veliki izdaci za kamate. Ali, evo još jednog, možda najvažnijeg: zato što je Telenor krenuo u elektronsko, tj. "mobilno" bankarstvo, a Telekom nije.

Zašto se Telekom toga nije setio? Zato što je morao da zaposli ovog, da sponzoriše onog i, na kraju, da sav profit uplati u budžet. A za razvoj – ko te pita. Ekonomski razlozi, dakle, ubedljivo govore u korist prodaje Telekoma. Ali, još su od njih važniji politički razlozi, koji su, opet, malo opštije prirode.

Kadrovanje javnim preduzećima je danas glavna preokupacija ovdašnje političke elite. Nije tu samo reč o rukovodećim položajima, ima još i više vrlo udobnih pozicija, zaklonjenih od javnosti, a "kaplje li kaplje". Kad ostanu bez omiljene zabave, političari će moći da se posvete svom pravom poslu – uvođenju pravila i uređenju društva. S druge strane, to će iz politike oterati karijeriste i mutivode, što će dovesti do toga da prodišu insitucije. Sve će to političku scenu učiniti čistijom i kvalitetnijom.

Političke prilike su ključni element privrednog ambijenta. Bolji ambijent dovodi do rasta preduzetništva, odnosno do povećanja investicija. A sve to do ekonomskog rasta. Posle mnogo godina, to će dovesti do (relativno, razume se) odgovorne i poštene političke elite. Koja će biti u stanju da se tako, odgovorno i pošteno, odnosi prema državnoj svojini. Tako će, možda, negde u budućnosti (da parafraziramo Zorana Đinđića) Telekom i Srbija moći ponovo da se sretnu.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Privredne reforme iznad svega Radio-televizije Vojvodine.


Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.