Sindikalci kvare posao Vučiću

Izvor: Vesti-online.com, 12.Avg.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalci kvare posao Vučiću

Vlada Srbije ulazi u poslednju fazu privatizacije Telekoma Srbija, ali bi ovaj posao mogli da pokvare sindikati Telekoma koji traže, za srpske prilike abnormalne otpremnine kroz socijalni program za rešavanje viška zaposlenih.

Prema nezvaničnim saznanjima, sindikati su u pregovorima s vladom zatežu zahtevajući otpremnine za radnike od 950 evra po godini staža!

Taj zahtev nije ništa novo i u medijima se još 2010. pominjao isti taj zahtev od 950 evra kada je srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vlada pokušavala Telekom da proda Telekomu Austrija.

Ni tada, kao ni danas sindikalci ne izlaze u javnost s takvim zahtevom, već su informacije stigle od vladinih pregovarača.

Za vladu je tih 950 evra apsolutno neprihvatljivo iz više razloga. Nije pitanje da li u budžetu ima novca za to, već je problem što je država za otpremnine za oko 9.000 radnika viška u državnoj upravi opredelila otpremnine od po 200 evra za godinu staža.

Podsećanja radi, u najvećem broju privatizovanih firmi ili uopšte nije bilo otpremnine, ili je ona iznosila od 100 do 200 evra, mada ima izuzetaka.

- Neko je imao sreću da radi u javnom preduzeću i dobije velike otpremnine, a neko je radio u fabrici, stvarao dohodak, izdržavao sve ostale i otišao bez otpremnine - ističe Ranka Savić, predsednica Asocijacije nezavisnih i slobodnih sindikata.

Inače, za Telekom Srbija interes je pokazalo 14 kompanija i of-šor investicionih fondova iza kojih zapravo ne znamo ko zaista stoji. Od zvučnih imena tu su Dojče telekom, Telekom Slovenije i Turksel, ali su tu i investicioni fond iz Abu Dabija, Bugarski telekom i Evropska banka za obnovu i razvoj, na primer.

Zanimljivo je da je fond iz Ujedinjenih Arapskih Emirata eliminisan iz užeg kruga potencijalnih kupaca, te spiskom od devet interesenata dominiraju investicioni fondovi s egzotičnih destinacija, uz Dojče telekom, EBRD i Telekom Slovenije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.