Izvor: Radio 021, 09.Nov.2018, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RATEL: Kopernikus ima tek tri odsto od ukupnog broja korisnika

Telekom Srbija pohvalila se da je kupovinom drugog po veličini kablovskog operatera u Srbiji, Kopernikus Technology, dobila oko 200.000 novih korisnika, ali podaci iz zvaničnog izveštaja RATEL-a pokazuju nešto drugačije stanje.

Kako prenosi N1, prema izveštaju RATEL-a, kablovski operater Kopernikus ima tek tri odsto od ukupnog broja korisnika. Istovremeno, vlast i opozicija polemišu oko ovog poslovnog poteza Telekoma, a predsednik Aleksandar Vučić poručuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da ta kompanija izlazi na tržište, a kako tvrdi, jedini cilj kritike opozicionara je uništenje Telekoma.

"Ovde je reč o kablovskom operateru, dakle Telekom je na tržištu i on nije javno preduzeće, on je akcionarsko društvo i on mora da se ponaša odgovorno na tržištu. Podsetiću vas, zalagao sam se za to da mi privatizujemo Telekom, da li se sećate? I bio sam jedini u Srbiji, usamljen u tome, a onda su nam ti stručnjaci iz Saveza za Srbiju govorili - 'ne', pobeđujte na tržištu uz pomoć sindikata i svih drugih", izjavio je Vučić.

Odgovor stiže od bivšeg predsednika republike, a sadašnjeg lidera SDS-a Borisa Tadića koji tvrdi da je na delu jedna od tri najveće finansijske mahinacije u Srbiji, ali ide i korak dalje. Tadić uverava da je namera naprednjaka da kroz kablovsko-distributive sisteme uspostave kontrolu nad medijima.

"Država, parama svih građana umesto da kroz Telekom Srbija investira u širokopojasni internet koji bi bio na korist svih građana, Telekom investira u jedan marginalni biznis, odnosno kablovsko distributivni sistem sa namerom da kroz kontrolu države, partije na vlasti, Telekom vrši i pritisak kroz distribuciju medijskog sadržaja kroz kablovsko distribucione sisteme", smatra Tadić.

Inače, prema zvaničnom izveštaju RATEL-a za drugi kvartal 2018. godine, broj pretplatnika distribucije medijskih sadržaja u Srbiji se nije značajnije menjao. Njihova statistika kaže: u Srbiji ima 1,7 miliona pretplatnika. Ovako, prema RATEL-u, izgleda srpsko tržište, na kom Kopernikus Technology, koji je kupio Telekom Srbija, ima ukupno tri odsto, što je 51.000 korisnika. Telekom Srbija je, podsetimo, kupio "Kopernikus Technology" za oko 200 miliona evra, uz podatak da je time u Telekom došlo 200.000 novih korisnika.

Osim SDS-a, reakcija stiže od Građanskog bloka 381. Kažu da je na delu "gaženje institucija i ukidanje vladavine prava", dok se - tvrde - imovina građana preliva u stranačke džepove. Na urušavanje demokratije, evropskim je od srpskih političara stiglo upozorenje.

Tadić tvrdi da je "namera Vučića da uspostavi monopol, jer Telekom za razliku od SBB-a kontroliše infrastrukturu i on je obavezan po Zakonima o telekomunikacijama, koje sam kao ministar telekomunikacija započeo u Srbiji nakon 5. oktobra, da tu infrastrukturu daje i svim ostalim operaterima". Telekom Srbija odbacila je optužbe da krši zakon, navodeći da nisu kupili televiziju Kopernikus i da nemaju nameru da kupuju televizije ni u budućnosti.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Telekom napravio odličan poslovni potez kupovinom kablovskog operatera "Kopernikus tehnolodži", jer je procena da će ta investicija da se isplati za pet godina.

On je pojasnio da poslovodstvo Telekoma na godišnjem nivou očekuje prihod od 23 miliona evra od korisnika televizije i da će dodatni prihod biti 17 miliona evra, što je 40 miliona evra godišnje od ove akvizicije. "To znači da će za pet godina ova investicija biti isplaćen. Mislim da ne postoji kraći period da se uložena sredstva vrate. Ako možete da isplatite investiciju za pet godine, to je odličan poslovni potez", istakao je ministar za Tv Pink.

On kaže da je dobro da se vodi debata u javnosti o važnim ekonomskim pitanjima i da ona može da bude korisna za društvo, ali ako se vodi bez politizacije, ekonomskim argumentima i činjenicama. "Što god da uradite imate ne samo politizaciju, već debatu koja ode u drugom pravcu. Kada smo prodavali Telekom cela javnost je bila protov toga. Sada kada kupujete nešto da bi povećali vrednost Telekoma, opet je isti problem. Šta god da radite zapravo je problem", navodi Ljajić.

U kupovini "Kopernikus tehnolodži", situacija je čista, ističe ministar i dodaje da će svi ekonomski stručnjaci reći da je ta odluka dobar poslovni potez kompanije. Podseća da je za procenu kablovskog operatera angažovana jedna od tri najveće konsultatntske kuće u svetu i da je cena koja je plaćena manja cena od procenjene.

Telekom Srbija saopštio je da ukupan broj korisnika multimedije i interneta kompanije Kopernikus Technology iznosi više od 200.000 korisnika i da su informacije RATEL-a sa kraja drugog kvartala ove godine zastarele i ne odgovaraju trenutnom činjeničnom stanju na tržištu.

Telekom danas objašnjava da je Kopernikus Technology masovnom digitalizacijom i kupovinom manjih operatera u 2018. godini povećao tržišno učešće kompanije, odnosno da prelazi osam odsto u distribuciji televizijskih sadržaja. Upoređujući ove podatke, to praktično znači da je Kopernikus od jula do novembra uvećao broj svojih korisnika za dva i po puta, navodi se.

Autor: N1, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.