Telekom ubrzano razvija veštačku inteligenciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 13:05

Telekom ubrzano razvija veštačku inteligenciju

Vladimir Lučić: 5G i AI stubovi za budućnost. Jedanaesta investicija startap fonda Telekoma Srbija. “Ekspo 2027” je velika šansa. Nagrađujemo i najmlađe inovatore.

Transformacija kompanije Telekom Srbija za digitalnu budućnost bazirana je na dva stuba - 5G mreža i veštačka inteligencija. Telekom je već sada spreman za 5G mrežu, u susret tenderu koji će biti održan do kraja godine, dok vrhunski stručnjaci kompanije, uz podršku strateškog partnera Vodafona, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ubrzano rade na razvoju usluga zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. Uz to, TS Venture fond sve snažnije investira u domaće inovativne startape koji se bave primenom veštačke inteligencije.

Ovo je danas izjavio generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić gostujući na TV Prva.

- Digitalna industrijska revolucija zasnovana je na 5G mreži i veštačkoj inteligenciji i, u skladu s tim, odvija se transformacija naše kompanije za digitalno doba. Ta dva stuba se međusobno dopunjuju, 5G donosi ubrzanu robotizaciju, razvoj mašina koje međusobno komuniciraju i uče, i doprineće njihovoj masovnoj upotrebi u skoro svim industrijskim granama, kao i u sferama života neposredno važnim za život ljudi poput medicine, gde će u narednih desetak godina biti uspešno lečene mnoge bolesti koje danas deluju nesavladivo. Veštačka inteligencija doprineće lepšem, kvalitetnijem načinu života, a kompanije poput Telekoma Srbija kvalitetnije će pružati usluge svojim korisnicima - objasnio je Lučić.

Konkretno, kada je reč o Telekomu, tamo se ubrzano radi na maksimalno uspešnoj primeni veštačke inteligencije.

- Radimo na implementaciji veštačke inteligencije u našem kontakt centru, u neposrednom odnosu sa korisnicima, kako, između ostalog, ne bi bilo više čekanja da vam neko odgovori kada tražite korisničku podršku, kao i da dobijete maksimalno relevantnu informaciju. Takođe, koristićemo veštačku inteligenciju u optimizaciji mobilne mreže MTS-a. Operateri koji ne budu primenjivali AI u razvoju servisa i optimizaciji mreže, jednostavno, neće moći da tržišno opstanu - istakao je Vladimir Lučić i precizirao da na ovome rade stručnjaci Telekoma uz podršku strateškog partnera kompanije, vodećeg svetskog operatera Vodafona, koji je lider u razvoju 5G mreže i digitalnih servisa.

Takođe, Telekom Srbija preko svog fonda za investiranje u inovativne startape sve snažnije ulaže u projekte zasnovane na veštačkoj inteligenciji i sa globalnim potencijalom.

- Naš TS Venture fond je ove godine obavio već dve investicije, ukupno desetu i jedanaestu, a obe su usmerene na startape koji rade na razvoju AI i preko kojih želimo da budemo prisutni u celom svetu. Deseti startap koji smo podržali izgradio je softver namenjen zaštiti intelektualne svojine na internetu, u šta spada borba protiv piraterije, i već ima klijente iz SAD i EU, dok je naša najnovija startap investicija usmerena na razvoj veštačke inteligencije kako bi kompanije mogle da lako prilagode interfejs i ponudu korisnicima. Pozivam sve mlade, inovativne, kreativne ljude, koji imaju ideje u vezi sa primenama AI, da se jave našem TS Venture fondu - poručio je Lučić.

Predstojeći “Ekspo 2027” biće velika šansa za celokupnu srpsku privredu, pa i za kompaniju Telekom Srbija, koja će se potruditi da do tada u potpunosti razvije 5G mrežu sa dodatnim uslugama, kako bi ih uspešno predstavila svetskoj i domaćoj javnosti.

- Do održavanja “Ekspo 2027” skoro cela teritorija Srbije biće pokrivena 5G mrežom, što je od ogromne važnosti za razvoj našeg društva i ekonomije. Država bi do kraja ove godine trebalo da dodeli frekvencije za 5G, a mi smo uveliko spremni, pogotovo u većim gradovima, jer na novim baznim stanicama imamo instaliranu najnoviju tehnologiju Eriksona i Nokije. Od velike pomoći biće i Vodafon, kao najveća 5G mreža u svetu. Takođe, na “Ekspu” će moći da se vozi automatizovanim automobilima, što je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, a to podrazumeva jak 5G i senzore na putevima. Verujem da će Telekom na najbolji način iskoristiti šansu koju taj svetski događaj pruža - naglasio je Vladimir Lučić.

U kojoj meri kompanija Telekom Srbija ulaže u budućnost vidi se i po tome da je ovih dana održan sedmi po redu “Regionalni app izazov”, namenjen srednjoškolcima iz Srbije, BiH i Crne Gore, koji su se takmičili sa svojim idejama za softverske aplikacije koje olakšavaju život i imaju potencijal da pozitivno utiču na razvoj društva.

Nakon nacionalnih takmičenja, na kojima je po pet timova iz svake zemlje izborilo učešće na velikom finalu u Beogradu, za najuspešnije proglašene su aplikacije na kojima su radili učenici srednjih škola iz Podgorice, Sremske Mitrovice i Milića u Republici Srpskoj. Pobednici će moći da posete konferenciju u Barseloni posvećenu kreativnosti, vizuelnim i digitalnim umetnostima, dok su dobitnici specijalne nagrade, podgorički srednjoškolci, dobili i prestižne mobilne telefone.

- Za sve ove godine, kroz naš “Regionalni app izazov” stasale su generacije mladih programera koji se spremno nose sa svim izazovima današnjice. Izuzetno smo ponosni na đake koji su, i pored svojih školskih obaveza, vredno radili na tome da osmisle i izrade kreativna i praktična rešenja za mobilne uređaje. Naši srednjoškolci imaju ogroman potencijal, ponosni smo na njih - kaže generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Veoma retko se desi da neki film bude prikazan u velikoj sali američkog Kongresa, a nedavno je ta čast ukazana “Herojima Halijarda”, igranom ostvarenju u produkciji Telekoma Srbija.

Dok se na kanalu Superstar očekuje emitovanje TV serije “Vazdušni most”, film “Heroji Halijarda” predstavljen je visokim zvanicama u najvišem zakonodavnom domu SAD.

- Taj film, na koji smo zaista ponosni, inspirisan je najvećom akcijom spasavanja pilota iza neprijateljskih linija u istoriji. Film je odlično prihvaćen sa američke strane i očekujemo da uskoro krene u međunarodnu distribuciju, pa će prikazivanje u Kongresu biti dobra “stavka u CV-u”. Žao mi je što je ta velika priča o hrabrosti srpskog naroda bila gurana pod tepih u komunističkim vremenima, ali istina je izašla na videlo. Svakako, to je priča i o savezništvu našeg naroda i SAD u Drugom svetskom ratu - rekao je generalni direktor srpskog Telekoma Vladimir Lučić za TV Prva.

Srpski Telekom je na Kosovu i Metohiji već duže vremena izložen velikim pritiscima, od pokušaja zabrane, preko maltretiranja radnika, uništavanja opreme i drakonskih kazni, do pokušaja osporavanja davno obavljenih akvizicija.

Situacija je trenutno nešto bolja, ali nema opuštanja, upozorava Vladimir Lučić.

- Zahvaljujući našoj odličnoj organizovanosti i uz podršku međunarodne zajednice, uspevamo da odbijamo napade Kurtijeve administracije i trenutno je stanje bolje nego inače. Ali, i te kako ostajemo na oprezu. Kada uspemo da odbijemo jedan napad, oni se malo primire, pa opet udare. Telekom Srbija i MTS im smetaju kao najveća srpska kompanija na KiM, sa pritiscima sigurno nije gotovo. Međutim, mi uspevamo da pobeđujemo i da uspešno radimo, tako će biti i ubuduće - naglasio je Lučić.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GENERALNI DIREKTOR LUČIĆ: Telekom ubrzano razvija veštačku inteligenciju

Izvor: Kurir, 12.Mar.2024

Vladimir Lučić: 5G i AI stubovi za budućnost. Jedanaesta investicija startap fonda Telekoma Srbija. “Ekspo 2027” je velika šansa. Nagrađujemo i najmlađe inovatore

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.