Donator: Rebrača, ili pokaži mamograf, ili vrati pare!

Izvor: S media, 09.Dec.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donator: Rebrača, ili pokaži mamograf, ili vrati pare!

Nastavak suđenja bivšoj manekenki i vlasnici Dobrotvornog fonda Katarini Rebrači zakazan je danas u Višem sudu u Beogradu za 14. februar, na kojem će biti pozvani da svedoče direktor Fonda B 92 Veran Matić i generalni direktor "Telekoma Srbije" Branko Radujko.

Rebrači se sudi zbog sumnje da je sa saradnicima protivpravno prisvojila 37 miliona dinara sa računa Dobrotvornog fonda za prevenciju raka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dojke.

Matić i Radujko trebalo bi da posvedoče o saradnji njihovih kompanija sa Rebračinim fondom povodom prikupljanja dobrotvornih priloga za lečenje kancera.

Za 14. februar planirano je i saslušanje bivšeg direktora Instituta za radiologiju i onkologiju Nenada Borojevića, protiv koga se u Specijalnom sudu vodi proces pošto je uhapšen u akciji "Kraba" u julu 2010.

Na današnjem nastavku suđenja Rebrači saslušana su tri svedoka, a prva je svedočila predstavnica "Infostana" Emilija Štula.

Ona je ispričala kako je u saglasnost grada Beograda Infostan zaključio ugovor sa Fondom kojim se reguliše slanje računa za Infostan sa uplatnicom za dobrotvorne priloge Fondu 2008. godine.

Porodično u kriminalu

Rebračina majka povlači tužbe protiv medija

Posle Rebrače Borojević

- Građani su sami odlučivali da li će uz plaćanje komunalija uplatititi i dobrotvorni prilog za lečenje kancera, objasnila je Štula.

Ona, međutim, nije mogla da kaže koliko je iznosila uplata na taj način, pa joj je sudija Jasmina Vasović ostavila rok od osam dana da sudu dostavi taj podatak.

Ili pokažite mamograf, ili vratite pare!

Šef kabineta Kompanije "Jugorosgas" Sergej Anikajev rekao je da je ta kompanija dobila imejl od fonda sa zahtevom za pomoć i da je na sednici UO donela odluku da se milion dinara uplati na račun Fonda "Katarina Rebrača" za kupovinu mamografa.

"Ukoliko tim parama nije kupljen mamograf, ja zahtevam da se novac vrati kompaniji", poručio je Anikajev.

Na tu opasku Rebrača mu je rekla da je fond morao da plati dva i po procenta poreza na tu donaciju.

Knjigovođa fonda Laslo Pap svedočio je da u fondu nije bilo nikakvih nezakonitih radnji.

On je, međutim, rekao da su određene količine novca povremeno podizane bez računa
, ne precizirajući ko je to činio.



Tvrdi da nije kriva


Za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, pored Rebrače, sudi se njenoj majci Sandrini Bogunović, Slađani Mironiji i Mirjani Hristić.

One se terete da su, od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica "Infostana".

Vlasnica Fonda "Katarina Rebrača" je u odbrani odbacila sve navode optužnice i za svoje hapšenje optužila je direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Borojevića.

Ona je tvrdila da novčana sredstva Fonda nije koristila za lične potrebe, jer je imala i druge prihode, napominjući da je pogrešila što određene donacije nije odmah prosledila za namene za koje su uplaćene.

Vlasnica Fonda "Katarina Rebrača" je u odbrani odbacila sve navode optužnice i za svoje hapšenje optužila je direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića koji je, takođe, procesuiran pred Specijalnim sudom u Beogradu, pošto je uhapšen u akciji "Kraba" u julu 2010.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.