Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji uslovi za prodaju Telekoma

Beograd - Na zahtev Vlade Srbije Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, sazvala je za sutra vanrednu sednicu parlamenta. Biće to prvo vanredno zasedanje u ovoj godini, a na dnevnom redu biće Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fondu za razvoj čiji je cilj usklađivanje sa Zakonom o budžetu za ovu godinu.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o privrednim društvima kojim se stvaraju neophodni zakonski preduslovi za izbegavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << negativnih finansijskih posledica za „Telekom Srbija“ a. d. i posredno za Republiku Srbiju i ostale akcionare koje bi „evidentno nastupile u slučaju zadržavanja postojećeg zakonskog rešenja. Usvajanjem predloženih izmena u značajnoj meri će biti poboljšani preduslovi za iskazivanje veće zainteresovanosti odgovarajućih investitora za kupovinu sopstvenih akcija pomenutog privrednog društva.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za drugu fazu paket projekta Kostolac B između Vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija kao zajmoprimca i kineske eksport-import banke kao zajmodavca.

Zakon o Narodnoj skupštini predviđa da se parlament u vanrednom zasedanju sastaje na zahtev najmanje jedne trećine poslanika, ili na zahtev vlade, sa unapred utvrđenim dnevnim redom. Poslovnik o radu skupštine predvideo je da u periodu vanrednog zasedanja predsednik parlamenta dostavlja zahtev za vanredno zasedanje poslanicima i vladi i određuje vreme kada će se parlament sastati. Redosled razmatranja tačaka dnevnog reda ne može da se menja bez saglasnosti predstavnika predlagača na čiji je zahtev vanredno zasedanje zakazano.

Inače, redovno zasedanje završeno je 29. decembra, a od početka saziva održana je 31 sednica, od toga jedna konstitutivna, 16 u redovnom zasedanju, osam u vanrednom i šest posebnih sednica. Skupština je zasedala 92 dana, a usvojeno je 146 zakona i 98 ostalih akata - odluka i zaključaka.

SNS i DS o povećanju javnog duga

- SNS je na zahtev DS za objašnjenje o povećanju javnog duga Srbije poručila da su u DS neznalice i pozvala lidera stranke Bojana Pajtića da se upozna sa osnovnim ekonomskim pojmovima i fenomenom rolanja javnog duga.

„Zamena starih dugova sa visokim kamatama, u koje su demokrate neodgovorno gurnule Srbiju, novim i povoljnijim kreditima, nije povećanje javnog duga, već očajnički pokušaj da se spasi ekonomija države i zaustavi dalje propadanje“, navodi SNS. DS je pozvala premijera Srbije da objasni kako i zbog čega je javni dug za dva meseca povećan za 570 miliona evra, pozivajući se na podatke Uprave za javni dug po kojima javni dug sada iznosi 22,86 milijardi evra.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.