Vernici i poštovaoci se opraštaju od patrijarha Irineja, trodnevna žalost u Srbiji i Republici Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2020, 09:32

Vernici i poštovaoci se opraštaju od patrijarha Irineja, trodnevna žalost u Srbiji i Republici Srpskoj

U Hramu Svetog Save u Beogradu, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštenici čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći.

Vernici , uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha, a vernici, kojih nema mnogo, mogu da priđu samo na nekoliko metara od odra u središtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hrama, od koga su odvojeni paravanima. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

Kovčeg su iz Saborne crkve u Hram Svetog Save uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Do Hrama kovčeg je prenet u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera.

Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.

Trodnevna žalost u Srbiji, Republici Srpskoj i u srpskim sredinama na Kosovu

U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. I Vlada Republike Srpske proglasila je trodnevnu žalost 20, 21. i 22. novembra. U srpskim sredinama na Kosovu je trodnevna žalost povodom smrti srpskog patrijarha Irineja, koji umro juče u 91. godini.

U znak žalosti, srpska trobojka koja se vijori na srednjovekovnoj tvrđavi iznad Zvečana, spuštena je na pola koplja, preneo je Kosovo onlaj.

Smrt patrijarha Irineja izazvala je tugu i nevericu u srpskim sredinama na Kosovu, a poruke koje su se mogle čuti od Srba sa Kosova govore o tome koliko je Irinej ulivao nadu i snagu ljudima da opstanu na svojim ognjištima, navodi Kosovo onlajn.

Po protokolu govoriće Hrizostom, Vučić, Lukić i Dodik

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je, po protokolu koji je objavio Sinod SPC, predviđeno da na sahrani patrijarha Irineja govore mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve.

"Ovo je trenutak dostojanstvene i svečane tuge. Mi ispraćamo na onaj put za koji se celog života spremamo našeg patrijarha, a svako u ovakvim situacijama može da pokaže meru sopstvene ličnosti, tako da oni koji su u stanju da izgovaraju razne neprimerene i neumesne stvari, time ne govore o onome o kome govore, oni govore o samima sebi", rekao je Selaković na TV Pink

Kako je istakao, ovo je trenutak kada treba da se pokaže to za šta se borio patrijarh Irinej, a borio se za jedinstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MOLEBANI U HRAMOVI ŠIROM SRPSKE Vernici odaju počast preminulom patrijarhu Irineju

Izvor: Blic, 21.Nov.2020

U sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služen je moleban za Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja.

Nastavak na Blic...

Veselinović (PZP) Obustaviti rizične postupke prilikom opraštanja sa patrijarhom Irinejom

Izvor: Beta, 21.Nov.2020

 Predsednik "Pokreta za preokret" (PZP) Janko Veselinović je ocenio da su Srpska pravoslavna crkva (SPC) i država dužni da obezbede zaštitu vernika koji se danas i sutra opraštaju od patrijarha Irineja, uz ocenu da je današnji odnos SPC i države bio "neodgovarajuć".Veselinović je u pisanoj...

Nastavak na Beta...

Udruženje ‘Koraci’ pozvalo na poštovanje sanitarnih mera prilikom odavanja pošte patrijarhu SPC

Izvor: Danas, 21.Nov.2020

Društvo za održivu budućnost "Koraci" je danas pozvalo građane da na bezbedan način odaju počast patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.