21. novembar  2020. 08.24  →  17.59 | Izvor: Tanjug, RTV

Vernici i poštovaoci se opraštaju od patrijarha Irineja, trodnevna žalost u Srbiji i Republici Srpskoj

BEOGRAD/BANJALUKA -

U Hramu Svetog Save u Beogradu, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštenici čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći.

video icon

Vernici , uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha, a vernici, kojih nema mnogo, mogu da priđu samo na nekoliko metara od odra u središtu hrama, od koga su odvojeni paravanima. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

Kovčeg su iz Saborne crkve u Hram Svetog Save uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Do Hrama kovčeg je prenet u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera.

Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.

Trodnevna žalost u Srbiji, Republici Srpskoj i u srpskim sredinama na Kosovu

U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. I Vlada Republike Srpske proglasila je trodnevnu žalost 20, 21. i 22. novembra. U srpskim sredinama na Kosovu je trodnevna žalost povodom smrti srpskog patrijarha Irineja, koji umro juče u 91. godini.

U Banjaluci služena zaupokojena liturgija za partijarha Irineja

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služena Zaupokojena liturgija preminulom srpskom patrijarhu Irineju.

Brojni vernici došli su da se pomole i prisluže sveće za pokoj duše patrijarha Irineja, prenosi RTRS.

U znak žalosti, srpska trobojka koja se vijori na srednjovekovnoj tvrđavi iznad Zvečana, spuštena je na pola koplja, preneo je Kosovo onlaj.

Smrt patrijarha Irineja izazvala je tugu i nevericu u srpskim sredinama na Kosovu, a poruke koje su se mogle čuti od Srba sa Kosova govore o tome koliko je Irinej ulivao nadu i snagu ljudima da opstanu na svojim ognjištima, navodi Kosovo onlajn.

Nad odrom besede Irinej bački, Vučić, Dodik

Patrijajarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besediće episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući predsedništva Bih i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, po odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama će uživo emitovati Tanjug, RTS i Televizija "Hram", a prisustvo u Hramu biće omogućeno i listu Politika.

 

Apel mitropolita Porfirija: Pridržavajte se mera

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je danas na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije korona virusa pridržavaju svih epidemioloških mera i saveta struke.

Mitropolit Porfirije je za Tanjug rekao da se telo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do 9 časova u nedelju ujutru, kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu poslednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

Podsetio je da Sveta liturgija sutra počinje u 9 časova, a nakon toga će se služiti i opelo.

U Hramu Svetog Save, gde se nalazi telo patrijarha, biće samo episkopi koji će služiti liturgiju i sveštenstvo, a narod će, objašnjava, ulaziti u mimohodu sa adekvatnim rastojanjem i prolaziće pored odra gde će moći da iskaže počast i poštovanje.

"Može da se zastane nekoliko trenutaka, da se uputiti molitva Gospodu i onda svako treba da izađe iz hrama. Ispred hrama će biti postavljeni video bimovi i narod će moći da na taj način učestvuje u liturgiji, da se svi zajedno pomolimo Bogu za mir u svetu i za upokojenje duše našeg patrijarha", rekao je mitropolit Porfirije.

Mitropolit je istovremeno apelovao, odnosno to preneo kao zahtev da svi dođu sa maskama, a ako je neko ne bude imao, dobiće je od obezbeđenja koje je zaduženo za organizovani doček naroda.

"Crkva apeluje na sve vernike da se u potpunosti pridržavaju svih epidemioloških mera, jer svaka reč je suvišna da bi nas ubedila koliko je situacija zaista ozbiljna", poručio je mitropolit.

Telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu, a zbog okolnosti tu će biti prisutni samo episkopi i sveštenstvo.

U Hramu će biti prisutni i državni vrh Srbije, RS i Crne Gore.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Toma  21. 11. 2020. | 09:18
Zasto ne nose maske jel je taj narod poludeo??????