Učenici iz Kosovske Mitrovice i đaci sa Vračara obeležili slavu

Izvor: RTS, 27.Jan.2017, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici iz Kosovske Mitrovice i đaci sa Vračara obeležili slavu

Učenici Osnovne škole "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice, koji su gosti Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prisustvovali su obeležavanju školske slave u istoimenoj školi na Vračaru.
Školska slava Sveti Sava obeležena je uz sečenje slavskog kolača, himnu prvom srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prosvetitelju, kao i pesme posvećene Rastku Nemanjiću.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je to što su danas zajedno na školskoj slavi deca sa Vračara i iz Kosovske Mitrovice još jedan od podsetnika na duhovnu misiju Svetog Save.
Navodeći da je Sveti Sava utemeljivač srpske državnosti i identiteta, Đurić je rekao da treba da budemo dostojni njegovog nasleđa.
Đurić je naveo da se Sveti Sava obeležava na Kosovu i Metohiji, prostoru sa kojeg dolaze mališani, te dodao da će uskoro deca sa Vračara posetiti KiM i da je cilj da što više dece iz centralne Srbije vide manastire Nemanjića u pokrajini.
On je učenicima rekao i da je Sveti Sava udario temelje srpske državnosti, duhovnosti i identiteta, te da je počeo kao đak, da bi se svojim trudom, karakterom i duhom uzdigao do trona prosvetitelja, odrekao krune da bi služio Bogu i širio ljubav među Srbima.
Direktor škole "Sveti Sava" na Vračaru Dejan Stanković rekao je da se ta škola nalazi u blizini hrama, čija svetlost obasjava, podsetivši na misiju i viziju Svetog Save.
Navodeći da je ta škola najstarija na Vračaru i među najstarijima u Beogradu, Stanković je rekao da su tu školu prvi put posetili učenici iz Kosovske Mitrovice.
Posle priredbe, deca iz Kosovske Mitrovice, oko 30 učenika četvrtog i petog razreda, i iz Beograda nastavili su druženje.
Učenici iz Kosovske Mitrovice jutos su sa direktorom Kancelarije za KiM prisustvovali liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru, koju je služio patrijarh Irinej.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojanović: Ubrzo odluka o formiranju ZSO

Izvor: RTS, 27.Jan.2017

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović izjavio je da će ubrzo biti doneta odluka o početku samonicijativnog formiranja Zajednice srpskih opština, ukoliko u Prištini ne iskažu konkretne poteze za formiranje te organizacije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.