U Hramu Svetog Save predstavljen mozaik u prisustvu Vučića i Lavrova

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Feb.2018, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hramu Svetog Save predstavljen mozaik u prisustvu Vučića i Lavrova

U Hramu Svetog Save danas je predstavljen mozaik centrale kupola hrama, visine 65 metara, koji je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu.

Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Vučić se na ruskom jeziku zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za "bezuslovnu podršku" Srbiju u odbrani njenih državnih interesa i njegovoj privrženost razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rusko-srpskih odnosa.

On se zahvalio i Lavrovu, što je došao da uveliča obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Zahvalio se i Gaspromu koji je donirao novac, u iznosu četiri miliona evra.

Vučić se zahvalio umetniku Nikolaju Muhinu, na posvećenom i veličanstvenom delu koje, kako je ocenio, ostaje za buduća pokoljenja Srbije, ali i Rusije - kao simbol bratstva dva naroda.

"Ova kupola, nebo, vaseljena iznad nas, verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno onih između dve crkve, dva naroda, dve države - Rusije i Srbije", kazao je Vučić na početku obraćanja na srpskom jeziku.

Kako je istakao, "potekli smo iz istog plamena, otkrili istu veru, delili iste slave, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje kao poretka, protiv nepravde kao načina i osvojili slobodu za naše narode i svakoga od nas. Više od toga teško da je moguće".

"Danas pokazujemo onim čemu je težio veliki Tolstoj - stepen jedinstva i sloge, solidarnosti uzajamne ljubavi, one koja svemu prevashodi i ova kupla to govori", istakao je Vučić.

On je podsetio da je na mozaiku radilo 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije, koji su "utkali milione blještavih komadića u jednu jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti".

Vučić je naglasio da će Hram Svetog Save biti završen i da je država Srbija u poslednjih nekoliko meseci uložila više nego što je uloženo poslednjih decenija.

"Da dokažemo da smo naučili sve lekcije i da smo odabrali život, građenje i prosvetljenje koje je obeležilo čitav život velikog sveca. Da omogućimo da hram koji je danas najveći u ovom delu Evrope i sveta, bude i najlepši i najsvetiji", rekao je Vučić.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej najsrdačnije se zahvalio bratskoj Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za ljubav prema Srbima i za svu pomoć pruženu za Hram Svetog Save.

"Ostajemo u nadi da će nam bratska Rusija i dalje pružati pomoć u oslikavanju Hrama Svetog Save. Kada bude završen, on će biti ponos Srba i Rusa, ponos celog pravoslavlja", kazao je patrijarh Irinej.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izneo je svoje divljenje urađenim u Hramu Svetog Save i odao priznanje svima koji su učestvovali u njegovoj gradnji, opremanju i oslikavanju.

"Današnji događaj simboliše duhovnu i kulturnu bliskost naših građana i naših crkava" rekao je Lavrov i dodao da je to posebno važno danas kada su u nekim zemljama poput Ukrajine, Crne Gore i Makedonije obe crkve u dobu iskušenja, jer se igraju neke političke igre.

On je izrazio nadu da će obe crkve uspeti da prebrode ta smutna vremena i da će u budućnosti sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

Skupu se obratio i predstavnik Gasproma, kao i mitropolitit volokolamski Ilarion, predsednik odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve koji je ocenio da će zajednički rad na Hramu za buduće generacije biti simbol ujedinjenja dva naroda.

U Hramu Svetog Save bili su i ministri u vladi Srbije i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Centralna kupola, koja je ukrašena mozaikom, koji je težak 40 tona, prostire se na 1.248 kvadratnih metara.

Pravljen je godinu dana u Moskvi, nakon čega je prevezen u Beograd.

Na ugradnji mozaika radove su izveli mozaičari iz Rusije, predvođeni akademikom Nikolajem Muhinom, koji je autor kompozicije vaznesenje Hristovo koga okružuju anđeli.

Ispod njih je sa istočne strane lik Presvete Bogorodice sa dva arhangela i oko njih je 12 apostola koji gledaju prema vaznesenju Hristovom i svedoče o njemu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.