Sutra prezentacija mozaika u Hramu Svetog Save

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2018, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra prezentacija mozaika u Hramu Svetog Save

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sutra će prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru, jednog od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Potvrda viševekovnog prijateljstva dva naroda – ruskog i srpskog, koji povezuje i pravoslavna vera, jeste i izrada mozaika u centralnoj kupoli Hrama.

Uređenje kupole Svetosavske lavre realizovao je umetnički kolektiv pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina.

"Rad na mozaiku u kupoli Hrama Svetog Save je završen uspešno. Radosni smo što smo opravdali očekivanja ktitora projekta – 'Gaspromnjefta', koordinatora i Ruske akademije umetnosti. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli učešćem u realizaciji ovog grandioznog projekta", kaže akademik Muhin.

Na mozaiku, površine 1.280 kvadratnih metara, radilo je 70 ruskih i naših umetnika, a "Gaspromnjeft" je donirao četiri miliona evra.

U Hramu Svetog Save biće održan se i koncert Moskovskog sinodalnog hora.

Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Koren našeg prijateljstva s Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je hram Svetog Save, na kome je danas otvoren mozaik na kupoli, kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, te naglasio da u hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom. Ministar spoljnih poslova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Hramu Svetog Save predstavljen mozaik u prisustvu Vučića i Lavrova

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Feb.2018

U Hramu Svetog Save danas je predstavljen mozaik centrale kupola hrama, visine 65 metara, koji je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu...Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov...Vučić...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

LAVROV I VUČIĆ U HRAMU SVETOG SAVE; Predsednik Srbije: Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda (FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 22.Feb.2018

Na Vračaru se održava svečana prezentacija mozaika, na kupoli na visini od 65 metara, a predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvuju danas prezentaciji mozaika centralne...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.