Sveti Sava i bošnjačka prava

Izvor: Politika, 23.Jan.2011, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Sava i bošnjačka prava

Imami u džamijama upozorili Bošnjake da njihovoj deci nije mesto na školskim slavama, tamo gde se veliča ime i delo prvog srpskog prosvetitelja

Novi Pazar – Sa džume, najznačajnije i najposećenije molitve muslimana, veliki broj Bošnjaka se prošlog petka vratio s dilemom – da li da deci,učenicima osnovnih i srednjih škola,zabrane da učestvuju u svetosavskim svečanostima povodom školske slave. U džumanskoj hutbi (govoru imama vernicima posle molitve) upozoreni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je učešće bošnjačke dece u svetosavskim svečanostima u stvari „dobro smišljeni projekat asimilacije i pokrštavanja muslimana“. Ovaj govor, koji su bili obavezni da u petak u džamijama pročitaju svi imami, objavljen je i na zvaničnom sajtu Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić. Imami su vernike podsetili i na Deda Mraza odnosno „Svetog Nikolu, fino upakovanog u lik dobroćudnog bradatog starca,kome se trebaju radovati i bošnjačka deca jer im donosi poklone, a zapravo se radi o dobro smišljenom projektu asimilacije naše dece“.

Imami su u džamijama objasnili i ko je Sveti Sava. Navedeno je da je to „naš komšija, naše gore list, Rastko Nemanjić, poreklom iz deževskog kraja, sa Golije, prvi srpski arhiepiskop...“,uz navođenje i ostalih zasluga i dela Svetog Save.

„Dakle, radi se o osobi koja u veri i tradiciji Bošnjaka i muslimana uopšte ne predstavlja nikakvu vrednost, koja im ne pripada, već pripada pravoslavnoj veri i predstavlja njihovu vrednost“,kaže se u džumanskoj hutbi dodaje da,„s obzirom da ova osoba, njen lik i delo ne pripadaju nama i našoj islamskoj veri nemaju vrednost ni mesto nama muslimanima, kao i našoj deci,nije mesto tamo gde se uči i veliča njegovo ime i delo, jer je to suprotno interesima naše vere“, uz podsećanje na Alahove reči „Vama vaša vera, a meni moja“.

Roditelji su upozoreni da su, kao pastiri za svoja stada,odgovorni ako u školama s većinskom muslimanskim učenicima neko iz Beograda nalaže da Sveti Sava, kao utemeljitelj Srpske pravoslavne crkve,bude predstavljen kao vrednost koju treba da prihvate kao svoju. Roditelji su pozvani da dignu svoj glas da kažu da „on nije deo nas i mi ne želimo biti deo njega“.

„Stoga vas pozivam da ne dozvolite realizaciju projekta pokrštavanja dece i da podržite ili ohrabrite njihov bojkot skupova koji će biti organizovani tim povodom“, posavetovali su imami roditelje.

S minbera, mesta u džamiji odakle se imam obraća vernicima,upućene su i zamerke državi Srbiji:

„Teško je zdravom razumu da shvati da u sekularnoj državi, kakva je Srbija, škole kao javne insititucije imaju pravoslavnu slavu, a istovremeno se zahteva lojalnost svih građana koji nisu pravoslavci. Uzalud se režim trudi da okupi i kupi dovoljno dobrih i finih Bošnjaka i muslimana u cilju ostvarenja svojih nehumanih ciljeva, ali neće uspeti u tome, jer je ovaj kraj neplodno tle za setvu i žetvu diskriminatorskih projekata nad msulimanima u ovoj državi,poručili su Zukorlićevi imami obraćajući se vernicima. Oni su dodali da poštuju opredeljenje komšija (Srba),čestitaće im praznike, poštovaće pravo da se raduju i vesele, ali „ne možemo prihvatiti da budemo kao oni, niti tražimo da oni budu kao mi“.

U susret Danu Svetog Save, na lokalnim televizijama koje su pod kontrolom Zukorlićevih institucija, čelnici Islamske zajednice i Bošnjačke kulturne zajednice su upozoravali direktore škola i nastavnike Bošnjake da u manifestacije povodom školske slave ne uključuju bošnjačku decu. U Mešihatu Islamske zajednice je za 27. januar zakazana tribina na kojoj će se govoriti o asimilaciji i pokrštavanju Bošnjaka.

S.Bakračević

objavljeno: 23/01/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.