Srpske legende o istorijskim događajima i ličnostima

Izvor: RTS, 07.Jul.2016, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske legende o istorijskim događajima i ličnostima

Uporedo sa istorijom iz dokumenata i arheoloških nalazišta traje istorija sačuvana u našem pamćenju i predanjima. Legende o najvažnijim događajima i ličnostima koje su obežile naše postojanje, književnik Dragan Lakićević ispričao je u knjizi "Srpske legende".
"Sveti Sava", " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo", "Patrijarh Pavle", " Beograd" – iz te četiri knjige nastale su "Srpske legende". Pisane su, kaže autor Dragan Lakićević, u produžetku narodnih legendi.

"I to ponajviše po uzoru na Selmu Lagenlef, švedsku spisateljicu, prvu ženu nobelovca, koja je napisala legende o Hristu. Više od deset godina sam pisao ove legende, a one koje sam izučavao, narodne, izučavam celog života", kaže Lakićević.
Istorijske činjenice dobile su sasvim osobeno tumačenje.
"Tu ima mnogo moje nadgradnje. Ima mnogo poezije i humora, moje imaginacije. Ali ima istorije. Nisam se ogrešio ni o šta što se zna, o velikim figurama naše prošlosti. A u figure spadaju i Sveti Sava i Kosovo i najveći i najlepši grad – Beograd", rekao je Lakićević.
Uputstvo za čitanje je sledeće:
"Treba ih čitati redom, a može i bez reda. Možda najbolje tamo gde se otvori. A ko ih malo bolje upozna on će onda birati one koje se njemu najviše dopadnu, pogotovo ove novije koje se tiču legendi Beograda, znamenitih ličnosti grada Beograda ili legendi o patrijarhu Pavlu, o kojem su se anegdote iz njegovog života, posle njegovog upokojenja pretvorile u legende", dodaje Lakićević.
U knjizi ćete naći priče i o knezu Lazaru, caru Dušanu, despotu Stefanu, vojvodi Mini, Miki Alasu, Nikoli Tesli i ilustracije Mome Kapora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.