Lazareva subota ili Vrbica sa najmlađima u Svetosavskom parku

Izvor: JužneVesti.com, 08.Apr.2023, 12:36

Lazareva subota ili Vrbica sa najmlađima u Svetosavskom parku

Danas je Lazareva subota, praznik posvećen najmlađima i poznatiji kao Vrbica, a najmlađi su ovaj dan zajedno sa roditeljima proveli u parku Svetog Save, gde Opština Medijana tradicionalno poklanja zvnončiće, slatkiše, venčiće i knjige.

Ovaj praznik obeležavaju pravoslavni vernici, a ustanovljen je još krajem 4. veka u Jerusalimu - običaj na današnji dan je da se u hramove unose grančice vrbe, a najmlađi sa zvončićima i vencima na glavi idu u svečane povorke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << oko crkve. Tradicionalno obeležena Vrbica u Svetosavskom parku; foto: Opština Medijana

Opština Medijana u Svetosavskom parku tradicionalno obeležava Vrbicu, praznik posvećen najmlađima. U saradnji sa sveštenstvom Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene i Odredom izviđača "Vožd Karađorđe", mališani su dobili zvončiće, slatkiše, venčiće i Zbornik radova sa 14. Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Predsednik Opštine Nebojša Kocić je rekao da je to još jedna u nizu manifestacija koja je posvećena najmlađima, kako bi se očuvala tradicija, a podseća da od toga nisu odustali ni u vreme korone. Tradicionalno obeležena Vrbica u Svetosavskom parku; foto: Opština Medijana

Sve veći broj roditelja i dece na ovoj manifestaciji govori da Medijana ima čime da se ponosi, a to su njeni građani sa kojima deli svaki praznični dan, pa i Lazarevu subotu posvećenu najmlađima - naveo je Kocić.

Lazareva subota je praznik koji pada uoči Cveti, a posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih.

Postoji verovanje da vrba zbog svog bujnog rasta, ima veliki značaj u narodnom životu, a običaj je da se bere olistalo pruće od vrbe, preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle.

Tradicionalno obeležena Vrbica u Svetosavskom parku; foto: Opština Medijana

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Lazareva subota u Gradskoj opštini Medijana

Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Apr.2023

Podelom poklona najmlađima Gradska opština Medijana obeležila je Lazarevu subotu – praznik posvećen najmlađima...Na Vrbicu, kako se ovaj praznik u narodu još zove, najveća niška opština tradicionalno u saradnji sa sveštenstvom Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene i Odredom izviđača...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.