Izvor: Pančevac-online.com, 08.Apr.2023, 08:12

DANAS JE VELIKI PRAZNIK Vernici širom Srbije slave Vrbicu ili Lazarevu subotu! Na praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću! Ovo su običaji!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu šeste nedelje Časnog posta, slave jedan od najlepših praznika – Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica. Lazareva subota obeležava dan kada je Hrist vaskrsao svog četiri dana mrtvog prijatelja Lazara. Nastavlja se običajem nazvanim Vrbica. U hrišćanstvu današnji praznik označava pobedu života nad smrću; na bogosluženjima […] The post DANAS JE VELIKI PRAZNIK Vernici širom Srbije slave Vrbicu ili Lazarevu subotu! Na praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću! Ovo su običaji! appeared first on PANČEVAC.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vrbica - praznik dečijeg osmeha; Dan i za Humanitarni bazar u Kovilju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2023

Puno dvorište posetilaca bilo je naznaka da je Humanitarni bazar uspeo i da su Koviljčani ljudi velikog srca. To je potvrdio i sveštenik Živko Rainović, koji je istakao da Lazarevu subotu treba obeležiti humanošću i dobrim odnosom prema bližnjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danas je Lazareva subota ili Vrbica: Zašto je ovo dan dečje radosti?

Izvor: B92, 08.Apr.2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu...Lazareva subota slavi se u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos vaskrsao Lazara, koji je četiri dana bio mrtav. Lazar je potom živeo još 30 godina kao episkop na Kipru...Na ovaj praznik se u pravoslavne hramove unose...

Nastavak na B92...

Ovako se obeležava Vrbica u čačanskom kraju VIDEO

Izvor: B92, 08.Apr.2023

S obzirom na to da je danas Lazareva subota odnosno Vrbica, omiljeni praznik dece, ispred crkve Sv kneza Lazara na brdu u Ljubiću okupilo se puno mališana.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.