Jeremić: Nema veće nesreće od sukoba među braćom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2010, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nema veće nesreće od sukoba među braćom

BIJELO POLJE - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je danas, obraćajući se učesnicima Svetosavske akademije u Bijelom Polju, da "nema veće nesreće od sukoba među braćom" i pozvao na jedinstvo Srbije i Crne Gore.

"Ja vas danas pozivam na Savin zavet - da se setimo da nema veće nesreće od sukoba među braćom, niti veće mudrosti od one koja zbori da nas niko drugi neće uspraviti ako se sami ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspravimo, u najtežim vremenima, i pred najvećim iskušenjima", rekao je Jeremić.

U Podgorici samo u tranzitu

Samo dan nakon što je predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da je Srbija spremna za okretanje nove stranice u odnosima sa Crnom Gorom, Vuk Jeremić bio je u Podgorici taman toliko koliko mu treba da izađe iz aviona i uđe u automobil na putu za Bijelo Polje, konstatuje Slobodna Evropa.

Suprotno očekivanom za posete šefova diplomatija, Jeremić umesto posete zvaničnoj Podgorici boravi na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju, odazvavši se pozivu eparhije Budimljansko - nikšićke Srpske pravoslavne crkve.

Za istoričara i nekadašnjeg člana Pokreta za zajedničku državu Slavenka Terzića politika Srbije prema Crnoj Gori veoma je dobronamerna.

“Glavnu odgovornost za sadašnje odnose Srbije i Crne Gore očigledno snosi rukovodstvo Crne Gore, jer ono vodi politiku koja je direktno uperena protiv osnovnih interesa Srbije”, smatra Terzić.

Za Jeremićevu posetu Bjelom Polju Terzić pretpostavlja da bi bilo normalno da se sretne sa ministrom spoljnih poslova Crne Gore.

“Ali lično ne vidim ništa sporno u tome da jedan ministar iz Srbije ode na kulturnu svečanost u Bijelom Polju”, dodaje on.

Ministar je istakao da su Srbija i Crna Gora kroz istoriju uvek "koračale zajedno" i nikada nisu bile zavađene, niti to smeju biti.

"Setimo se da su danas, kao i u Savino vreme, odnosi u svetu promenljivi, a da ono što je večno je naše bratstvo, naša zajednička istorija i zajedničko opstajanje. Sabornost naroda Srbije i Crne Gore, u veri, običajima i duhovnom nasleđu je neuništiva", rekao je Jeremić.

Ministar je ocenio da je najveće iskušenje koje se u ovom trenutku nalazi pred srpskim narodom ponovo Kosovo.

"Mi Kosovo danas branimo istinom i mudrošću. Branimo ga odlučno i svim srcem, jer to je naša istorijska dužnost. U borbi za Kosovo nećemo popustiti ni pedalj. Kosovo se branilo vekovima, branimo ga mi danas, i braniće ga oni posle nas", rekao je on.

Prema Jeremićevim rečima, slaveći Svetog Savu, i živeći svaki dan kao da je Savindan, "tkamo vez koji se iz sadašnjosti preliva u večnost".

Čuvajući našu duhovnost, slaveći naše praznike i negujući naše običaje, pričajući priču o Svetom Savi i svim našim svetiteljima i junacima, ponosni na svoju istoriju znaćemo kako da uzdignute glave koračamo u budućnost, rekao je Jeremić.

"Samo sećajući se onih najboljih koji su živeli pre nas možemo da živimo život dostojan čoveka. Samo čuvajući plamen vekovne mudrosti moći ćemo da kažemo da smo se 'imali za šta i roditi' i da nas se deca neće stideti. I da, Njegoševim rečima, 'vječna zublja vječne pomrčine ne gubi svjetlost', i da 'borbi našoj kraja biti neće za neko novo pokoljenje!'", zaključio je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.