Etno-selo koje oživljava duh kralja Milutina i Banović Strahinje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2020, 08:52

Etno-selo koje oživljava duh kralja Milutina i Banović Strahinje

Na putu Ibarskom Kolašinu, nedaleko Zvečana, u dolini Kozarske reke u selu Banov Do, Milija Milić izgradio je jedinstveno turističko etno-selo. U ovoj planinskoj, izolovanoj Župi ima oko 60 sela u kojima živi pretežno introvertno srpsko stanovništvo, čiji je gorštački govor do danas sačuvan u varijanti čistog srpskog jezika ijekavskog narečja.

Banov Do pominje još i Svetosavska povelja kralja Milutina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a u turskom defteru iz 1455. zapisano je kao naselje sa 17 hrišćanskih kuća, nekada su u okruženju vino nedrili vinogradi Banović Strahinje. Selo je posle seobe Srba 1690. opustelo, a jedan deo stanovništva se tek krajem 18 veka vratio u postojbinu. U zavičaj. Danas u selu živi 260 stanovnika, uglavnom Srba. Svaki detalj etno-sela “Zavičaj” je Milije Milića ruku delo, koji je sa suprugom, već pet decenija u ugostiteljstvu i turizmu.

"Želja mi je bila da se bavim seoskim turizmom, i u mom rodnom selu sam izgradio ovo etno selo i nazvao ga zavičaj. Jer ovo je moj jedini zavičaj gde sam rođen i gde ću ostati. Ova delatnost okuplja i dvanaest porodica koje proizvode organske sirovine, voće i povrće od kojih isključivo pripremamo jela u našem restoranu, gde može da se proba sve od kačamaka, cicvare, preko tradicionalnih mesnih jela do strugane pogače i kosovske pite rednice"

Današnji inventar njegovog projekta podrazumeva restoran za 120 gostiju, terasni prostor za isto toliko osoba, dva ribnjaka, vodenicu, 35 ležaja u dvokrevetnim i trokrevetnim apartmanima kao i radionicu za izradu domaćih kolača i torti.

"Ja sam sa svojom državom Srbijom ostvario saradnju da zajedničkim ulaganjima proširimo ovu delatnost."

Milija očekuje, da će uskoro u "Zavičaju" moći da ugosti pune autobuse posetioca iz Srbije i susednih zemalja. Za takvu uslugu valja izgraditi još deset apartmana. Njegov pristup turizmu mogao bi da se nazove patriotsko-ekonomskim, jer svestan je da Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da opstanu i ostanu na vekovnim ognjištima samo ako ekonomski ojačaju.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.