Tužilaštvo traži 12 godina za naslednika Samsunga

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2017, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži 12 godina za naslednika Samsunga

Južnokorejsko tužilaštvo zatražilo je danas kaznu od 12 godina zatvora za naslednika kompanije Samsung Li Džae-jonga zbog podmićivanja i drugih optužbi, saopšteno je iz suda.

Niža sudska instanca je u avgustu osudila Lija na pet godina zbog nuđenja mita nekadašnjoj predsednici države Park Geun-hje i njenoj prijateljici. Na tu presudu su se žalili i Li i tužilaštvo.

Seulski Viši sud je naveo da se odluka može očekivati u narednim nedeljama. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i na nju bude žalbi, slučaj će završiti na Vrhovnom sudu koji će doneti konačnu odluku.

Lijev slučaj je deo ogromnog političkog skandala koji je posle višemesečnih uličnih protesta miliona Južnokorejaca, doveo do smene predsednice Park. Ona i prijateljica Čoi Sun-sil su potom uhapšene i optužene za primanje mita od Samsunga u zamenu za pomoć Liju u učvršćivanju kontrole nad kompanijom.

Njih dve su optužene i da su naterale Samsung i druge velike kompanije da doniraju ukupno 68 miliona dolara za pokretanje dve neprofitne fondacije kojima je upravljala Čoi.

Samsung, čiji osnivač je Lijev deda, jedna je od ključnih južnokorejskih porodičnih kompanija, zvanih čeboli, koje dominiraju ekonomijom te zemlje. Neki ih smatraju liderima južnokorejske izvozno orijentisane ekonomije i njenim graditeljima posle razornog Korejskog rata, dok drugi tvrde da im je uspeh omogućen jedino koruptivnim vezama s vladinim zvaničnicima.

Li Džae-jong, koji ima zvaničnu titulu potpredsednika Samsung elektroniksa, preuzeo je važniju ulogu nakon što je njegov otac i predsednik kompanije Li Kun-he 2014. pretrpeo srčani udar. Li se tokom svih suđenja izjašnjavao kao nevin.

Samsung je najveći svetski proizvođač smartfona, televizora i mikročipova.
Pogledaj vesti o: Samsung

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nasledniku Samsunga 12 godina zatvora?

Izvor: B92, 27.Dec.2017

Južnokorejsko tužilaštvo zatražilo je kaznu od 12 godina zatvora za naslednika kompanije Samsung Li Džae-jonga zbog podmićivanja i drugih optužbi...Niža sudska instanca je u avgustu osudila Lija na pet godina zbog nuđenja mita nekadašnjoj predsednici države Park Geun-hje i njenoj prijateljici....

Nastavak na B92...

Za korupciju vlasniku Samsunga 12 godina zatvora?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2017

Južnokorejsko tužilaštvo je danas zatražilo 12 godina zatvora za milijardera Li Dže Jonga, naslednika kompanije Samsung, optuženog za korupciju...U avgustu je prvostepeni sud osudio Lija na pet godina zatvora zbog davanja mita bivšem šefu države Park Gun Hej dok je bila na predsedničkoj funkciji...I...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.