RT: Izraelska vojska saopštila da sada i kopnene snage „napadaju“ Pojas Gaze

Izvor: Vostok.rs, 14.Maj.2021, 08:20

RT: Izraelska vojska saopštila da sada i kopnene snage „napadaju“ Pojas Gaze

Izraelske kopnene snage su se pridružile vazduhoplovstvu u napadima na Pojas Gaze, saopštila je izraelska vojska, izazivajući zabunu, pre nego što je pojašnjeno da još nijedan vojnik zapravo nije prešao u palestinsku enklavu. „Vazduhoplovne i kopnene snage napadaju Pojas Gaze. Više detalja će uslediti“, objavile su noćas Odbrambene snage Izraela na Tviteru. IDF air and ground troops are currently attacking in the Gaza Strip.
— Israel Defense Forces (@IDF) May 13, 2021 Artiljerija, tenkovi i pešadija otvaraju vatru, ali još nisu prešli granicu, prema izveštaču izraelskog javnog emitera "Kan 11". Dopisnik RT-a, Paula Slier takođe je izvestila da "artiljerijske jedinice izraelske brigade `Golani` gađaju Gazu sa granice, ali da nisu prešle". #IsraelGaza: Artillery units from #Israel’s #Golani Brigade are shooting into #Gaza from the border, but have not crossed over. The #IDF has said that residents of border communities up to 4km must remain in shelters until further notice.
— Paula Slier (@PaulaSlier_RT) May 13, 2021 "Rekao sam da ćemo Hamasu naplatiti vrlo visoku cenu", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu ubrzo nakon saopštenja izraelske vojske. „Radimo to i nastavićemo to raditi sa velikim intenzitetom. Ovo nije poslednja reč i ova operacija će se nastaviti koliko god bude potrebno. ”   Kopnene snage primećene su u četvrtak kako se raspoređuju na granicu sa enklavom, dok je portparol izraelske vojske potvrdio da su bile u „raznim fazama pripreme kopnene operacije“.   Izraelski potpukovnik Džonatan Konrikus rekao je da izraelska vojska ima „štab divizije i tri manevarske brigade dole u Gazi, pripremajući se za tu situaciju i za razne nepredviđene slučajeve“. Izraelski dronovi, helikopteri i borbeni avioni napadaju Pojas Gaze od ponedeljka, nakon što su militantne palestinske grupe Hamas i Islamski džihad započele lansiranje raketa na Izrael. Grupe su saopštile da su njihovi postupci osveta zbog izraelskog iseljavanja Palestinaca iz jerusalimskog naselja Šeik Džarah i represije nad demonstrantima kod džamije Al Aksa. Hamas i Islamski džihad su saopštili da su od 10. maja na gradove južnog i centralnog Izraela lansirali više od 1.500 raketa. U četvrtak su ispaljene i tri rakete iz unutrašnjosti Libana, na sever. Do sada je poginulo šest Izraelaca, uključujući jednog vojnika i šestogodišnjeg dečaka. Zdravstveni zvaničnici u Gazi saopštili su da je od četvrtka više od 100 Palestinaca, uključujući 27 dece, poginulo usljed izraelskih napada, dok je skoro 600 ljudi povređeno. Izrael je gađao preko 650 ciljeva u Gazi, uništivši nekoliko visokih zgrada u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi. Izraelska vojska je saopštila da je u napadima ubijeno na desetine militanata, uključujući neke komandante Hamasa. Poslednji put kopnene snage Izraela ulazile su u Gazu 2014. godine, tokom sedmonedeljne akcije "Zaštitni rub". Takođe je do trosedmičnog upada došlo krajem 2008. godine. Pojas Gaze je pod kontrolom Hamasa, militantne palestinske organizacije od lokalnih izbora 2007. godine, dve godine nakon što je Izrael proglasio jednostrano povlačenje snaga. Izvor: RT  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.