Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2019, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Kosovo je naša sveta zemlja, ne možemo ga se nikad odreći

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je danas da je Kosovo "naš srpski Jerusalim, naša sveta i matične zemlja koje se ne možemo nikad odreći" i da očekuje da će Rusija, kao i uvek u teškim vremenima, pomoći Srbiji da sačuva Kosovo.

"Rusi su velik i moćan narod, mi smo mali, ali na sreću uvek smo svoj čamac vezivali za veliki ruski brod", rekao je patrijarh Irinej, prilikom potpisivanja sporazuma sa kompanijom Gasprom Njeft, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koja će nastaviti da donacijama pomaže radove na Hramu Svetog Save.

Patrijarh Irinej je istakao da je Srbija danas u "dosta teškom" položaju, ali da je ; "ruski presto" uvek kroz istoriju imao razumevanja za srpski narod, podsetivši da je, tokom Prvog svetskog rata, "sveti car Nikojal Drugi učinio da se sačuva srpska država i narod".

Prema rečima patrijarha Irineja, "onda kad Rusija možda nije mogla pomoći koliko smo očekivali, nije nam nikada odmogla, za razliku od naših drugih saveznika i nazovi prijatelja".

On je "sa velikom tugom u srcu" rekao da su ti nekadašnji prijatelji i saveznici "danas zaboravili prijateljstvo i savezništvo iz vremena ; kada su ; bili u teškim prilikama", već "pokazuju neko drugo svoje lice".

 "Taj njihov interes nije ni u pravdi ni istini, niti će ostati kao nešto vredno i trajno u istoriji", rekao je patrijarh Irinej na svečanosti u Ruskom domu u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kosovo je naš srpski Jerusalim"

Izvor: B92, 23.Mar.2019

Beograd -- Poglavar SPC patrijarh Irinej izjavio je da je Kosovo "naš srpski Jerusalim, naša sveta i matične zemlja koje se ne možemo nikad odreći"...Patrijarh je rekao i da očekuje da će Rusija, kao i uvek u teškim vremenima, pomoći Srbiji da sačuva Kosovo..."Rusi su velik i moćan narod,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.