Đukanović: Glasanje samo dosledna politika Crne Gore

Izvor: Press, 22.Okt.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Glasanje samo dosledna politika Crne Gore

Crnogorski premijer Milo Đukanović, opravdao je danas glasanje Crne Gore za prihvatanje predloga za članstvo Kosova u Unesko, rečima da Podgorica ne vodi politiku na bazi kalkulacija, već doslednu, koja ne pruža manevarski prostor.
         Đukanović je novinarima, posle otvaranja ekonomske konferencije u Bečićima, kazao da je Crna Gora 2008. priznala nezavisnost Kosova, da je to >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bio izvor nesporazuma Srbije i Crne Gore, a smatra da je sve što se u međuvremenu događalo dalo za pravo crnogorskoj politici.
"Ne prejudiciram šta će biti stav Srbije u vezi Kosova. Imamo živ dijalog koji se odvija između Beograda i Prištine i mislim da aktuelno stanje daje za pravo našoj politici, koja predstavlja uvažavanje jedne realnosti", naglasio je Đukanović.
Prema njegovim rečima, Crna Gora je mogla da ne glasa, ali ona vodi politiku jedne ozbiljne države, kao što to čini i Srbija i drugi, a ne na bazi kalkulacija.
"Kada se ponašate odgovorno, teško je da imate manevarski prostor da o pitanjima članstva u Unesko ili drugim organizacijama možete da arbitrirate. Bilo bi to nedosledno i kallulantski", zaključio je premijer Crne Gore.
Nema razloga za ostavku vlade
       Đukanović je istakao da je crnogorska vlada, na osnovu ozbiljnog razmatranja, odbacila zahtev dela opozicije da podnese ostavku, jer ima pun legitimitet i nastavlja sa radom.
Đukanović je, u izjavi novinarima po otvaranju ekonomske konferencije u Bečićima, objasnio da je vlada, kao što je uvek činila, svakom pitanju odgovorno i promišljeno pristupila, a tako i zahtevu koji je dobila za ostavku.
"Nakon ozbiljnog razmatranja odbili smo zahtev jer mislimo da je vlada izabrana na regularnim, demokratskim izborima, koji su ocenjeni kao takvi i od strane domaćih i inostranih posmatrača. Ova vlada ima puni legitimitet i nastavlja da radi i obezbeđuje uslove koji će svakom u Crnoj Gori, uključujući i demonstrante, omogućiti da slobodno saopšte svoj stav, delujući u skladu sa ustavnim i pravnim sistemom zemlje", poručio je Đukanović.
Međutim, prema njegovim rečima, ono što je upitno je nesumnjiv pokušaj uplitanja sa strane i katalizacija ovih procesa.
"Sporna je artikulacija tog nezadovoljstva. To je pokušaj da protivno ustavu, sistemu, nasilno menja vlast, sa jasnom namerom da se izrvši revizija državnog kursa Crne Gore, da napusti kurs evropskih i evroatlantskih integracija", uveren je Đukanović.
On je naglasio da to nije dobro za Crnu Goru i da to treba osujetiti.
"Vlasti su promenjive svugde, ali u demokratijama se menjaju na demokratski način", poručio je Đukanović.
On je naglasio da nema dileme da je Crna Gora, pored demokratske kondicije koju je pokazala aktuelna vlast, prikazala i odlučnost da zaštiti tekovine demokratskog razvoja savremene Crne Gore.
"Mi se mukotrpno 15 godina borimo da učvrstimo mir, stabilnost, multietnički sklad, da dođemo do nezavisnosti i upravljamo njome na pravi način. To su tekovine razvoja Crne Gore, a svaka odgovorna vlast ima obavezu da ih zaštiti", podvukao je Đukanović.
Prema njegovim rečima, pored demokratske kondicije da se obezbedi svakome da slobodno saopšti svoj stav, iako je izrazita kritika vlasti, vlada je pokazala odlučnost da štiti te vrednosti, koje su temelj budućeg ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore.
Đukanović je istakao da vlast razume da postoje nezadovoljni građani.
"Biti u vlasti, a ne razumevati da postoji deo javnsoti koji je nezadovoljan, bio bi političko i elementarno slepilo. Vršiti vlast u državi kakva je Crna Gora, koja je zajedno sa balkanskim državama vekovima zaostajala u razvoju, čini mi se legitimiše pravo na nezadovoljstvo", naveo je on.
        Đukanović kaže da je prolazak kroz tranzicione procese i gubitak iluzuje socijalne sigurnosti, koje su građani sa naših prostora imali ranije, dodatni razlog za nezadovljstvo. 
"Nema sumnje da ljudi imaju razloga da budu nezadovoljni. Sigurno da među onima koji protestuju ima onih koji su nezadovoljni egzistencialnim statusom", zaključio je premijer Crne Gore i podvukao da vlast u Podgorici poštuje i realno gleda na probleme koje ima Crna Gora.
Deo crnogorske opozicije, okupljena oko Demokratskog fronta, dala je vladi Crne Gore rok do subote da podnese ostavku, preteći daljim protestima.
Đukanović: Krugovi oko Koštunice umešani u proteste
Crnogorski premijer je istakao da niko od strane državnog rukovodstva Srbije ne radi protiv Crne Gore, ali tvrdi da određeni politički krugovi, oko Vojislava Koštunice, neskriveno pomažu organizovane proteste u Crnoj Gori.
Đukanović je, u izjavi novinarima posle otvaranja ekonomske konferencije u Bečićima, rekao da njegove dosadašnje izjave ne daju razloga za zbunjivanje.
"Precizno sam kazao da su odnosi Srbije i Crne Gore na visokom nivou. Poverenje koje je bilo poljuljano u vremenu borbe za obnovu nezavisnosti, obnovljeno je i učvršćeno. Ubeđen sam da danas od strane državnog rukovodstva niko ne radi protiv Crne Gore, naprotiv dobro sarađujemo bilateralno i na regionalnom nivou, krčeći put za bržu evropsku i evroatlantsku integraciju", poručio je Đukanović.
On je, međutim, naglasio da postoje određeni politički krugovi iz Srbije koji neskriveno pomažu organizovane proteste u Crnoj Gori protiv aktuelnog rukovodstva.
Crnogorski premijer je kazao da je te krugove jasno i precizno označio i da su oni kontinuitet politike nacionalističkih krugova, okupljenih oko Vojislava Koštunice, koji su činili sve da Crna Gora ne bude nezavisna, a koji su izjavljivali da je nezavinost samo privremeno rešenje.
Oni, naveo je Đukanović, deluju dosledno sa svoje nacionalističke platforme, negirajući Crnoj Gori pravo na nezavisnost.
Đukanović je kazao da bi mogao nabrojati imena, jer se nisu skrivali i javno su saopštavali svoje stavove kroz medije u Srbji i Crnoj Gori i na taj način, pokazujući pretenziju da upravljaju procesima u Crnoj Gori,  pomognu uspostavljanje državne vlasti koja će napraviti reviziju onoga što je državni kurs zemlje poslednjih 15 godina.
Premijer Crne Gore je naglasio da je ono što je upitno kod protesta nesumnjiv pokušaj uplitanja sa strane i katalizacija ovih procesa. 
"Sporna je artikulacija tog nezadovoljstva. To je pokušaj da se protivno ustavu, sistemu, nasilno menja vlasti, sa jasnom namerom da se izvrši revizija državnog kursa Crne Gore, da napusti kurs evropskih i evroatlantskih integracija", uveren je Đukanović.
On je naglasio da to nije dobro za Crnu Goru i da to treba osujetiti.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović,   Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanović: Dosledna politika nezavisnog Kosova

Izvor: Akter, 22.Okt.2015

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Crna Gora svoj stav o Kosovu saopštila 2008. priznavanjem nezavisnosti i da nije želela da kalkuliše ni po pitanju članstva u UNESKO, prenose danas Vijesti..Crna Gora ne vodi politiku na bazi kalkulacija, već pokušava da u toj politici bude dosledna,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.