Australijanci najzaduženiji na svetu

Izvor: Blic, 04.Jan.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijanci najzaduženiji na svetu

Australija je zauzela neslavnu prvu poziciju na rang listi zemalja sa najvećom zaduženosti domaćinstava, pri čemu je visina njihovih dugova premašila bruto domaći proizvod te zemlje.

Preračunato po glavi stanovnika, Australijanci su već premašili i Sjedinjene Američke Države prema dugovanjima domaćinstava, po osnovu hipoteka na nekretnine, kreditne zaduženosti i korišćenja kreditnih kartica, pokazali su podaci australijske centralne banke.

Svaki odrasli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Amerikanac duguje finansijskim institucijama u proseku 44.000 američkih dolara, dok Australijanac mora da im plaća do 56.000 dolara.

U vrednosti tih dugova, pozajmice radi obezbeđivanja stambenog prostora predstavljaju čak 90 procenata, a ostalo su dugovanja po osnovu drugih kredita i upotrebe kreditnih kartica.

Istraživačka firma "Fudžicu konsalting" procenjuje da se do 39 odsto prihoda prosečne australijske porodice koristi za nadoknadu tih dugova, kao i za kamate i druge dažbine u vezi sa njima. Očekuje se da će se od januara 2010. godine troškovi na te finansijske pozajmice biti povećani, tako da će zaduženost otplatama kredita za australijske porodice biti još veća.

Centralna banka Australije je u prethodnim mesecima tri puta za redom povećavala ključnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi 3,75 procentata.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Australijanci najzaduženiji na svetu

Izvor: S media, 04.Jan.2010

Australija je zauzela neslavnu prvu poziciju na rang listi zemalja sa najvećom zaduženosti domaćinstava, pri čemu je visina njihovih dugova premašila bruto domaći proizvod te zemlje. ..Preračunato po glavi stanovnika, Australijanci su već premašili i Sjedinjene Američke Države prema dugovanjima...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.