Izvor: RTS, 12.Feb.2023, 07:25

Amerikanci oborili još jedan neidentifikovani objekat, ovaj put nad Kanadom

Američki borbeni avion F-22 oborio je neidentifikovani cilindrični objekat koji je u subotu leteo nad Kanadom. Dan ranije oboren je leteći objekat u blizini Aljaske. Do ovakvih poteza Amerikanaca došlo je nakon što se pojavio kineski balon za koji su SAD tvrdile da služi za špijunažu, dok je Peking navodio da je reč o meteorološkoj letelici. Po naređenju Džoa Bajdena, taj balon je oboren.
Kanadski premijer Džastin Trido objavio je da je letelica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oborena nad severnom oblašću Jukonu, dodajući da će kanadske snage pronaći i analizirati ostatke letelice.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anan nije htela da spekuliše o poreklu ibjekta, za koji je rekla da je bio cilindričnog oblika. Navela je i da je reč o objektu manjem od kineskog balona koji je oboren pre nedelju dana nad Južnom Karolinom.
Objekat je, kako je rekla, leteo na oko 12 kilometara visine i predstavljao je pretnju za civilni vazudšni saobraćaj.
Američki borbeni avioni iz zajedničke baze Elmendorf-Ričardson pratio je objekat dok je prelazio u kanadski vazdušni prostor, gde su mu se pridružili kanadski avioni CF-18 i CP-140.
"Američki F-22 oborio je objekat na kanadskoj teritoriji, korišćenjem projektila AIM-9Ks nakon tesne koordinacije između vlasti SAD i Kanade", rekao je portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder.
Predsednik SAD Džo Bajden ovlastio je američku vojsku da sarađuje sa Kanadom, kako bi oborili letelicu, nakon razgovora sa kanadskim premijerom Tridoom.
Dan ranije, Bajden je naredio još jedno obaranje neidentifikovanog letećeg objekta, kod Aljaske.
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zvaničnici otkrivaju, šta se do sada zna o neidentifikovanim objektima?

Izvor: B92, 12.Feb.2023

Leteći objekat iznad Kanade drugi je koji su SAD oborile u 24 sata...Sličan objekat "veličine malog automobila" uništen je u petak jer je predstavljao "pretnju po bezbednost vazdušnog saobraćaja"...Intervencija je usledila nedelju dana nakon što je Vašington oborio balon u blizini svoje atlantske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.