Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2021, 17:13

Zelena traka sa suncokretom za bolju vidljivost osoba sa invaliditetom

Kakvu poruku nam šalju osobe koje nose zelenu traku sa suncokretom? To su najbolje objasnili učenici Politehničke škole i Školskog centra sa domom učenika "Dositej Obradović" iz Subotice koji su na Otvorenom univerzitetu odigrali poučnu, interaktivnu predstavu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

U interaktivnoj predstavi "Pozorišta potlačenih" oni su ukazali kakav stav ne treba imati prema zelenim trakama sa suncokretom i osobama koje ih nose jer su one >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znak osoba sa invaliditetom koji nije drugačije vidljiv.

"Kada u autobusu, u školi ili na nekom drugom javnom mestu vidimo osobu koja oko vrata ili zgloba ruke nosi tu traku to je znak da ima neki vid invaliditeta, a to je, istovremeno, i poziv da joj ukažemo više razumevanja ili da joj pomognemo koliko možemo u datoj situacija", objašnjava Sofija Marić, učenica Politehničke škole i učesnica u predstavi Forum teatra.

Njena drugarica u predstavi Renata Katona, učenica Školskog centra "Dositej Obradović", ističe da zelena traka sa suncokretom na nekom koga sretnemo na ulici ukazuje da ima invaliditet i da treba da obratimo više pažnje i razumevanja u slučaju da mu treba pomoć.

"Naučili smo mnogo toga o osobama sa invaliditetom tokom pripreme ove predstave, a njenim izvođenjem to znanje želimo da prenesemo i drugima", poručuje Vanja Rastovac, učenica Školskog centra "Dositej Obradović" iz Subotice.

Nataša Kolompar, učenica Politehničke škole iz Subotice, kaže da je bilo veoma zanimljivo tokom pripreme i izvođenja predstave pred publikom.

"Mnogo se radujem što ćemo, posredstvom ove predstave, našim vršnjacima, ali i svima ostalima, pokazati kako treba da se ponašaju prema osobama sa invaliditetom", kaže Nataša Kolompar, učenica Politehničke škole i glumica u predstavi.

Interaktivna predstavu, u kojoj su mladi glumci ukazali na pogrešano, a publika na ispravno ponašanje prema osobama sa invaliditetom, odigrana je u organizaciji Udruženja „ZaJedno“.

"Glavna tema obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ove godine su upravo trake sa suncokretom. Iako u Evropi postoje već decenijama, odnedavno ih nose i osobe sa invaliditetom u Srbiji, pa i u Subotici. Te trake, zapravo, predstavljaju jedan vid obeležja da se radi o osobi koja ima neki vid invaliditeta, ali koji nije vidljiv golim okom", objašnjava Snežana Maravić, koordinatorka projekta i saradnica Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama grada Subotice "Zajedno".

Cilj dramskog prikaza pripremljenog u okviru Forum teatra je da upozna mlade sa značenjem zelenih traka sa suncokretom i senzibiliše ih za svoje vršnjake koji imaju neki, teže uočljiv, oblik invaliditeta kako bi im život učinili lakšim i boljim.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.