U Subotici veliki broj zaraženih, simptomi blaži nego u ranijem periodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2022, 12:03

U Subotici veliki broj zaraženih, simptomi blaži nego u ranijem periodu

U Kovid ambulanti Doma zdravlja u Subotici, u protekle dve nedelje, evidentiran je približno isti broj osoba zaraženih virusom kovid 19. I dalje se radi o velikom broju, jer je blizu 70 odsto nalaza onih građana koji su se javili na pregled bio pozitivan.

U subotičkoj Kovid ambulanti u Harambašićevoj ulici juče su ukupno pregledana 204 pacijenta. Antigenski je testirano njih 127, a rezultati su bili pozitivni kod 81 osobe. Kako nadležni ističu, veliki broj građana ni ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odlazi na pregled, jer su simptomi blaži nego u ranijem periodu.

"Simptomi, odnosno ono što sada najviše dominira, jeste bol u grlu, možda curenje iz nosa, slabost, malaksalost, par dana bude visoka temperatura ili bude tu negde 37,2 – 37,3. Ima pacijenata koji nemaju povišenu temperaturu, to su uglavnom hroničari, stariji bolesnici, koji osećaju samo iznemoglost, slabost, i oni su nam zapravo i najveći problem, jer se kasno jave", objašnjava dr Elizabeta Vrana, koordinator Kovid ambulante Doma zdravlja Subotica.

Proteklih mesec dana inače, u Kovid ambulanti, nije bilo pacijenata sa upalom pluća, što takođe ukazuje na mnogo blažu kliničku sliku zaraženih kovidom 19. Epidemiolozi ipak ističu da građani treba da budu oprezni i da je u mnogim situacijama veoma poželjno koristiti maske.

"Iako to nije zakonom preporučeno, odnosno obavezno, dobro je uvek kada smo u zatvorenom staviti masku, jer ne znamo, dok recimo stojimo u redu kod kase, da li je neka osoba iza nas, koja tada kašlje, iskašljava, možda obolela od kovida. Znači još uvek treba da smo oprezni", upozorava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog.

Prošle nedelje je u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Subotici registrovan 391 pacijent zaražen korona virusom, a nedelju dana ranije 20 manje. Trenutno su u Severnobačkom upravnom okrugu evidentirane 872-e zaražene osobe.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.