Sutra počinje 42. NIMUS

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Okt.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje 42. NIMUS

Festival Niške muzičke svečanosti NIMUS, počinje sutra 26. oktobra i trajaće sve do 10. novembra.

Slogan ovogodišnjih Niških muzičkih svečanosti je „Ritam grada.“

Festival će otvoriti muzičari niškog Simfonijskog orkestra, sa daleko poznatom pijanistkinjom iz Subotice, Ritom Kinkom.

Dirigent je Jozef Suilen, Holanđanin koji je boravio u Nišu i prošle godine.

Smatra se da je Jozef Suilen visoko inspirativan, uzbudljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << i moćan dirigent. Muzičari i publika posebno ističu njegovu preciznost, muzički temperament, harizmatičnost i toplinu, kao i duboku ekspresivnost u interpretaciji. Karakteriše ga, takođe, autentičan pristup upravljanju orkestrom koji kod izvođača provocira poseban entuzijazam. Suilen je studirao na odsecima za orkestarsko dirigovanje i klarinet na konzervatorijumima za muziku u Mastriktu i Amsterdamu. Diplomirao je u klasi prof. J. Van Zona sa najvišim ocenama, ‘cum laude’. Studije je potom nastavio u Londonu pod vođstvom B. Haitinka i K. Klajbera. Na njegovom repertoaru zastupljena su dela od perioda klasicizma, sve do 20. veka. Posebnu pažnju posvećuje centralnoevropskoj klasicističkoj i romantičarskoj muzici, za koje smatra da su potcenjeni i zapostavljeni na standardnim koncertnim programima. Dirigovao je širok simfonijski repertoar u brojnim evropskim zemljama.

Rita Kinka (1962) je rođena u Subotici, gde je započela pohađanje niže muzičke škole 1967. u klasi prof. J. Rukavine, i srednje muzičke škole 1973. u klasi prof. M. Bah. Studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je upisala u klasi prof. E. Timakina 1977. godine, da bi posle odlaska profesora 1979. u Moskvu nastavila u klasi prof. A. Valdme. Diplomirala je sa najvećom ocenom 1981. Postdiplomske studije je uporedo upisala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. D. Trbojevića 1981. i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. A. Valdme. Za uspeh na magistarskim studijima dobila je Oktobarsku nagradu grada Beograda za najbolja studentska ostvarenja u 1983. godini. Usavršavala se akademske 1988/89. godine na Džuliardu u Nju Jorku, u klasi Đ. Šandora, koristeći stipendiju fondacije Đ. Bahauer koja joj je dodeljena na međunarodnom takmičenju Kraljica Elizabeta u Briselu 1987. kao najperspektivnijem mladom umetniku. Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Jugoslavija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austria, Nemacka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). LP ploču sa delima Bah - Busoni (Čakone) i Šuman (Tokata op. 7 i Karneval op. 9) izdala je produkcija PGP Beograd (1989). Album sa delima Šopena (Nokturno), Šumana (Tokata), Rahmanjinova (Etida es-mol), Skrjabina (Etida gis-mol) i Musorgskog (Slike sa izložbe) realizovala je Digital medija produkcija iz Brisla. Produkciju, distribuciju i promotivne koncerte u zemljama Evropske unije obezbedila je fondacija Nagrada za ženu Evrope. Rita Kinka je redovan profesor za glavni predmet Klavir i šef Katedre za klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Đuzepe Verdi (1813-1901)
Uvertira za operu “Moć sudbine“(1861)

Sergej Rahmanjinov (1873-1943)
Klavirski koncert br. 3, de-mol, op. 30 (1909)
“Allegro ma non tanto”
“Intermezzo: Adagio”
“Finale: Alla breve”

Antonjin Dvoržak (1841-1904)
Slovenske igre (izbor)

Žorž Bize (1838-1875)
Svita “Arležijanka” (1872)
“Pastorale”
“Intermezzo”
“Farandole”
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.