Slatko-gorke srednjoevropske priče

Izvor: TvojPortal.com, 09.Jan.2012, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slatko-gorke srednjoevropske priče

Izvor: dnevnik.rs
U svojim novelama, Deže Kostolanji se bavi sudbinom dveju žena- Ane Edeš i Ševe, a zajedničko im je to što su služavke - prvoj je to profesija a druga dvori sopstvene roditelje. Ta dva ženska lika su oslikana rafiniranim književim sredstvima, izuzetno duhovito, ali i surovo istinito.


Na srpskom jeziku već dugo nije bilo dela klasika mađarske književnosti rodom iz Subotice Dežea Kostolanjija (1885- 1936). Očigledno su to urednici „Lagune“ >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << zapazili, pa su rešili da popune prazninu dvema njegovim novelama - „Ana Edeš“ i „Ševa“ u jednoj knjizi, a u prevodu Marie Tot-Ignjatović. Izdavač ih preporučuje kao dve književne bravure koje s posebnim osećajem za atmosferu govore o životu buržoazije u prvoj polovini 20. stoleća.
Kostolanji se bavi sudbinom dveju žena- Ane Edeš i Ševe, a zajedničko im je to što su služavke - prvoj je to profesija a druga dvori sopstvene roditelje. Ta dva ženska lika su oslikana rafiniranim književim sredstvima, izuzetno duhovito, ali i surovo istinito.
Prvo izdanje „Ševe“ pojavilo se 1924. godine u Budimpešti, gde je Kostolanji živeo i stvarao. Radnja je smeštena u Suboticu, njegov rodni grad, a razigrano i satirično se prikazuje učmala svakodnevica bogatih građana. Neprivlačna, nezanimljiva, gotovo neprimetna devojka s nadimkom Ševa , brine o roditeljskom domaćinstvu. Kada ona otputuje na nedelju dana, narušava se rutina porodičnog života. Ševini roditelji su izbezumljeni zbog njenog odsustva, ali ubrzo otkrivaju čarobni i uzbudljivi svet izvan sopstvenog dvorišta.
U „Ani Edeš“(novela je prvi put objavljena 1926. godine) Kostolanji iz vizure jedne služavke prikazuje buran period prevrata u Mađarskoj nakon raspada Austrougarske monarhije. To je vreme neposredno posle pada vlade Bele Kuna , kada je buržoazija ponovo ojačala. I intimna drama glavne junakinje Ane- žene pretvorene u stvar bez akvih prava, i društvene okolnosti, bojene su satirom i crnim humorom, uz mnogo neočekivanih obrta.
Deže Kostolanji je bio romanopisac, pesnik i publicista. Još za života, a umro je u 51. godini, bio je preveden na sve evrpske jezike. Savremenici su ga smatrali genijem ukusa i spisateljske savesti, autorom koji je književnosti dao novi ton, koji je najviše učinio za čistotu i lepotu umetničkog pisanja.
R. Lotina

kulturaknjigaknjiga „Ana Edeš“ i „Ševa“Deže KostolanjiLaguna
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.