Sinagogi u Subotici vraćen stari sjaj

Izvor: RTS, 25.Mar.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinagogi u Subotici vraćen stari sjaj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban sutra će u Subotici prisustvovati svečanom otvaranju obnovljene subotičke sinagoge. Fasada jednog od najlepših jevrejskih sakralnih objekata u Evropi sanirana je sredstvima Republike, Pokrajine i grada Subotice, a zahvaljujući donaciji mađarske Vlade od 2,2 miliona evra, uređena je u potpunosti i iznutra.
Ono što su budimpeštanski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << arhitekti Marcel Komor i Deže Jakab namenili Segedinu, realizovano je u Subotici pre stotinu petnaest godina, zahvaljujući hrabroj odluci jevrejske zajednice da se gradi hram u tada avangardnom stilu mađarske varijante secesije.

Posle decenija propadanja nakon Drugog svetskog rata, sinagogi je u poslednjih nekoliko godina vraćen stari sjaj.
"Ovo je jedan neverovatan impuls za saznanje i spoznaju značaja i bitnosti jevrejske zajednice koji je imala u ranijem periodu i nadam se posle ovoga da će taj značaj kroz kulturna dešavanja da se vrati nazad", kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.
Graditelji kažu da je saradnja restauratora iz Mađarske i Srbije na obnovi sinagoge bila izuzetna.
"Mađarski restauratori su najviše uradili na oslikavanju zidova i svih ostalih motiva, kao i na restauraciji kamena i drvenih elemenata. Subotički majstori i zanatlije su radili na drvenariji, na vitražima i ostalim elementima", kaže Branislav Ćopić, glavni koordinator građevinskih radova.
Da se radi o biseru graditeljstva nemerljivog značaja potvrđuju i stručnjaci.
"Četiri puta je bila na listi sto najugroženijih spomenika kulture na svetu, bila je takođe u Evropi proglašena jednom od sedam najugroženijih spomenika kulture. Ona svakako pripada svetskoj kulturnoj baštini", kaže dr Viktorija Aladžić, docent na Građevinskom fakultetu u Subotici.
Građani Subotice oduševljeni su renoviranom sinagoom.
"Odlično, divna je. Prelepo zdanje, zaista. To privlači turiste i lepo je videti. Sad fantastično, divno izgleda otkad je restaurirana", kažu građani.
Osim što će lokalnoj jevrejskoj zajednici služiti za verske obrede, posetioci će kroz stalnu postavku izložbe u sinagogi, moći da se upoznaju sa o istorijatom života Jevreja u Vojvodini.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Orban i Vučić otvaraju sinagogu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2018, 10:00

Poseta mađarskog premijera Srbiji počinje svečanim otvaranjem subotičke sinagoge, što ima višestruki simbolički značaj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće ceremoniji...Sinagoga u "art nuovo" stilu podignuta je 1904. godine, ali ju je posle Drugog svetskog rata Jevrejska opština...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.