Vučić i Orban sutra na otvaranju Sinagoge u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Orban sutra na otvaranju Sinagoge u Subotici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, kao i visoki predstavnik Vlade Izraela, prisustvovaće sutra svečanosti povodom završetka radova na obnovi Sinagoge u Subotici, nakon čega će ovaj objekat biti predat na upotrebu.

Posle 40 godina i više pokušaja da se subotička Sinagoga obnovi, najlepši sakralni objekat u stilu secesije u Evropi konačno je zablistao punim sjajem. Obnova jednog od arhitektonskih simbola Subotice i, nakon one u Budimpešti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << druge po veličine sinagoge u Evropi, završena je na 115. godišnjicu od izgradnje.

"Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina, kada se ova velika, ogromna kupola bila pomerila, pretila je opasnost da se uruši. Ali, zahvaljujući spretnim subotičkim majstorima, ona je spašena", podseća Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Subotička sinagoga je spomenik kulture od posebnog značaja u Srbiji i biser graditeljstva u stilu mađarske secesije, koji je 1902. godine izgrađen po projektima Deže Jakaba i Marcela Komora. Zajedničkim ulaganjima Grada Subotice, AP Vojvodine i republike, krajem 2016. godine završeno je uređenje fasada, a uz finansijsku podršku Vlade Mađarske, vrednu 1,6 miliona evra, krajem 2017. godine završena je i obnova unutrašnjosti sinagoge.

"Sredstva za obnovu unutrašnjosti sinagoge u celini dala je Vlada Mađarske. Isto tako, za dvorišni deo i ogradu, takođe iz tih sredstava, izvršena je obnova", kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevejskih opština Srbije.

Subotička sinagoga originalna je po obliku, dizajnu i konstrukciji. Centralna kupola visoka je 40 metara, u prizemlju ima 850 i na galeriji 550 mesta. Vitraže, delo čuvenog Mikše Rota, obnovila je poznata radionica "Stanišić" iz Sombora, dok su stakleni delovi vrata i prozora povereni Jožefu Kovaču i Rudolfu Mesarošu, iskusnim majstorima subotičkog "MK Tiffany".

Nakon obnove, ponovo će biti hram vere, ali i kulture.

"To će biti mesto za održavanje vrhunskih kulturnih događaja jer ovaj prostor i zahteva tako nešto, dignitet prostora zahteva samo vrhunska kulturna dešavanja", poručuje Robert Sabadoš, predsednik Saveta jevrejskih opština Srbije.

Ovim velelepnim zdanjem upravljaće Fondacija "Sinagoga", odnosno Grad Subotica, Jevrejska opština i Nacionalni savet Mađara. Očekuje se da će objekat koji, pored Subotičana, godišnje poseti i više od 10.000 turista, postati prvorazredna kulturno-turistička atrakcija koja će u Suboticu privlačiti posetioce iz celog sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sinagogi u Subotici vraćen stari sjaj

Izvor: RTS, 25.Mar.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban sutra će u Subotici prisustvovati svečanom otvaranju obnovljene subotičke sinagoge. Fasada jednog od najlepših jevrejskih sakralnih objekata u Evropi sanirana je sredstvima Republike, Pokrajine i grada Subotice,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.