Savršena jednostavnost Hunora Đurkovića u Savremenoj galeriji Subotice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2022, 17:26

"Savršena jednostavnost" Hunora Đurkovića u Savremenoj galeriji Subotice

U Savremenoj galeriji Subotica otvorena je retrospektivna izložba Hunora Đurkovića. Osamdeset godina života i pola veka umetničkog stvaralaštva povod su za ovu izložbu koja nosi naziv "Savršena jednostavnost".

"U svojoj umetnosti koristim znake i simbole koji kratko, jasno i razumljivo, na vizuelan način, najvažnije poruke dela prenose savršeno jednostavno. To je obeležje mog umetničkog pristupa, zbog čega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se tako zove i ova izložba", kaže Hunor Đurković, autor retrospektivne izložbe "Savršena jednostavnost".

Duže od tri decenije, Hunor Đurković predavao je likovnu umetnost i metodiku na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku u Subotici.

Od sedamdesetih godina prošlog veka,redovno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a na izložbi u Savremenoj galeriji Subotica, čiji kustos je Tamara Kucor, predstavljene su njegove slike, grafike, akvareli, pasteli, crteži i radovi na polju primenjene umetnosti.

"To je takozvana 'ars poetika' našeg umetnika, koji je ceo život težio toj sažetosti i jednostavnosti, što se i vidi na njegovim slikama, pastelima i akvarelima", kaže Tamara Kucor, kustos izložbe Hunora Đurkovića u Savremenoj galeriji Subotica.

Ljubitelji umetnosti Hunora Đurkovića imaju priliku da njegovu retrospektivnu izložbu u Savremenoj galeriji Subotica pogledaju do 28. februara, a uprkos poznim godinama i bolesti, umetnik je poručio da ima još mnogo novih kistova, ideja i želja te da namerava još dugo da stvara dela savršena u svojoj jednostavnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.