SVM deo vlasti na svim nivoima

Izvor: Politika, 07.Jun.2012, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM deo vlasti na svim nivoima

Subotica – Kandidat za mandatara republičke vlade i predsednik DS-a Boris Tadić dogovorio se juče sa Ištvanom Pastorom, predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara, da ova stranka bude deo parlamentarne većine koja podržava vladu. O tome je Pastor za „Politiku” kazao:

– Potvrdili smo Tadiću da će naših pet poslanika podržati buduću vladu, ali u personalnom smislu nećemo biti deo izvršne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vlasti. Slične razgovore imao sam i sa Bojanom Pajtićem, potpredsednikom DS-a, i pretpostavljam budućim mandatarom pokrajinske vlade, da ćemo podržati pokrajinsku vladu, ali smo tu spremni da budemo deo izvršne vlasti.

Da li to znači da ćete i dalje biti pokrajinski sekretar za privredu i potpredsednik pokrajinske vlade?

Nikako, kandidovao sam se za pokrajinsku skupštinu i na tim izborima pobedio, i ta funkcija je nespojiva sa mestom u vladi. U formiranju pokrajinske izvršne vlasti nazire se da će ona imati podršku više od polovine poslanika, čak gotovo tri četvrtine skupštinskog tela, a jedna od ideja je da se ukrupne sekretarijati i suzi broj članova Vlade Vojvodine. O resorima još nismo razgovarali, tu postoje dileme koje još nisu zatvorene, i u tom smislu nam tek predstoje politički razgovori.

SVM i DS partneri su i na lokalnom nivou, a nazire se da će tako biti i u Subotici u čijoj vlasti niste učestvovali u poslednje dve godine. Da li su juče na konstitutivnoj sednici samo verifikovani mandati, upravo da bi se dao prostor daljim razgovorima?

U razgovoru sa Borisom Tadićem juče je načelno pomenuta saradnja i na pokrajinskom i na lokalnim nivoima. Najviše se govorilo o Subotici koja nije specifična po problemima, već upravo po toj situaciji u poslednje dve godine. Na lokalnom nivou gotovo svugde smo započeli razgovore, jer je ideja da DS, SVM i SPS ili LSV, zavisno od izbornih rezultata, budu partneri u formiranju poslaničke većine.

Ko je razgovarao o formiranju vlasti u Subotici i šta je dogovoreno?

Nakon dve godine izostanka razgovora nije realno očekivati sada odmah velike pomake, i u kompromisima niko neće biti previše zadovoljan, jer će smatrati da je suviše ustupio a premalo dobio, ali potrebno je da svako pokaže razumnu meru prizemnosti. U razgovorima su iz SVM-a učestvovali Jene Maglai i Balint Pastor, a u ime DS-a Nenad Ivanišević, Saša Vučinić i Modest Dulić.

Rekli ste da upravo sa Modestom Dulićem i Sašom Vučinićem ne želite da razgovarate u Subotici?

To se nije odnosilo na ovakve razgovore već na ono što sledi nakon njih, a to je pozicija u novoj vlasti. SVM je usvojio stratešku odluku po kojoj će u novoj vlasti biti ljudi koji do sada nisu bili deo izvršne gradske vlasti, i očekujemo da i DS prihvati takvo ponašanje.

Da li ste o tome razgovarali sa Borisom Tadićem?

To je dogovoreno još ranije i nije bilo potrebe sada to da ponavljam. Tadić je rekao da je važno da se konsoliduju političke prilike u Subotici da bi svi na istu stranu „vukli” njen razvoj i da je saradnja naših partija u gradu iznad političkih razloga.

A. Isakov

objavljeno: 08.06.2012.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

SVM deo vlasti na svim nivoima

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 00:35

Beograd -- Potvrdili smo Tadiću da će naših pet poslanika podržati buduću vladu, ali u personalnom smislu nećemo biti deo izvršne vlast, kaže Ištvan Pastor...Predsednik DS-a Boris Tadić dogovorio se sa Ištvanom Pastorom, predsednikom SVM, da ova stranka bude deo parlamentarne većine koja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.